Burgemeester Enschede verpest de sfeer

Er leek een mooie pot aan te komen toen Royal Antwerp vijf minuten voor het einde van de verlenging de beslissende goal maakte tegen Viktoria Plzen. 22 augustus stond de wedstrijd tegen AZ op het programma. Een duel waar veel supporters om verschillende redenen zich erg op verheugden.

Dat het AZ-stadion een paar dagen instortte, is overmacht. Het was al duidelijk dat het niet in Alkmaar zou worden gespeeld. Voor de fans van AZ was het stadion van ADO ideaal, gezien het bij de wedstrijden tegen Mariupol en Groningen ook goed is verlopen. Bovendien is de afstand goed te doen.

AZ – Antwerp in het stadion van ADO, je zou zeggen dat het een perfect alternatief is. Helaas begon hier weer een klassiek verhaal met een burgemeester in de hoofdrol. Ditmaal de burgemeester van Den Haag die het duel te risicovol vindt om in Den Haag te spelen. Club Brugge is bevriend met ADO en tevens de aartsrivaal van Antwerp. Volgens hem zou dat niet goed gaan. Deze redenatie is nog enigszins begrijpelijk, maar niet als later blijkt dat nog veel meer politie is ingezet in Enschede.

Later bood FC Twente hun stadion aan voor dit duel. Ondanks de afstand voor AZ-fans een mooi aanbod. Geschat 10.000 fans uit Alkmaar die samen met naar vereachting 3.000 Antwerp fans richting Enschede zouden reizen voor het play-offduel, dat klinkt als een mooi voetbalfeest!

De lokale driehoek dacht hier helaas anders over en besloot geen uitfans toe te laten. De eerste tegenvaller was een feit. Antwerp staan bekend om hun trouwe achterban. Zo reisden er duizenden fans mee naar Plzen, die in een uitverkocht uitvak voor een mooie sfeer zorgden. In Nederland blijkt dit dus niet mogelijk te zijn. Voetbal is toch voor de fans?

De fans van AZ wilden natuurlijk graag naar de wedstrijd. Echter werd het hen niet makkelijk gemaakt om kaarten te kopen. De vraag: ‘waarom zijn er zo weinig fans uit Alkmaar voor dit belangrijke duel?’, is dan ook simpel te beantwoorden. AZ stelde belachelijke regels rondom te kaartverkoop. Zo kon je per seizoenkaarthouder twee tickets halen, mits die seizoenkaarthouder mee is. Een seizoenkaart lenen van een kennis die niet van plan was om te gaan, was dus onmogelijk gemaakt. Iedereen werd om legitimatie gevraagd.

Clubcardhouders konden onmogelijk met meerdere personen gaan. Waar je normaal gesproken bij AZ zelden je clubcard nodig hebt en iemand anders met zijn of haar (seizoen)clubcard een kaart voor je kan regelen, kon je nu per clubcard slechts één naamsgebonden kaart kopen. Ook hier was legitimeren verplicht. Dit houdt dus in dat gezinnen of vriendengroepen waarvan er een aantal geen clubcard heeft, dus niet eens samen hun club zouden kunnen gaan aanmoedigen. Twentenaren die zin hadden in een lekker voetbalavondje grepen er dus ook naast.

Ikzelf kon dus niet mee met iemand die een clubcard had. Een clubcard lenen zat er ook niet in, hoe belachelijk het ook klinkt. Gelukkig kwam ik met mazzel nog aan een kaartje door een attente seizoenkaarthouder. Omdat we afspraken bij het stadion en zijn naam overeenkwam met de naam op de kaarten, kon ik met hem mee naar binnen.

In een stadion met een capaciteit van 30.000 lijkt het misschien weinig, maar gezien de restricties kan je alleen maar respect hebben voor degene die er wel zijn. Complimenten dus voor de vierduizend fans van AZ die wel naar Enschede zijn gereisd.

Op de wedstrijddag was er aan politie-inzet in Enschede geen gebrek. Ik vraag me dan ook af of ze deze agenten niet konden gebruiken in Den Haag. Helaas komt dit steeds vaker voor in Nederland. De burgemeester van Brussel reageert overigens top op alle eerdere gebeurtenissen: van hem zijn de AZ-fans ‘gewoon’ welkom bij de return.

Van een sfeervol potje voor een ticket in de Europa League, hetgeen waar ik voor kwam, was helaas geen sprake. Een lichtpuntje was de wedstrijd, die – ondanks het feit dat Antwerp met tien man verdedigde – prima om aan te zien was. Verder vond ik het ontvangst bij het stadion ook erg vriendelijk. Het zou ook ten onrechte zijn om de club Twente aan te kijken voor de beslissingen van de burgemeester.

Hopelijk maakt AZ het volgende week af tegen Antwerp, zodat de fans nog kansen krijgen om hun ploeg te steunen in de groepsfase van het toernooi.

  • AZ – Royal Antwerp FC (1-1)
  • 22-08-2019
  • Europa League PO
  • De Grolsch Veste
  • Toeschouwers: 4.014

 

Advertentie

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s