Spartak Trnava – Legia Warschau

Bij het regelen van een trip naar Slowakije hield ik rekening met Europese voorrondes van verschillende clubs. Maar dat het zo zou lopen had ik niet verwacht!

Spartak Trnava mocht als kampioen instromen in de eerste voorronde van de Champions League. Een beetje research wijst uit dat de meeste Slowaakse clubs de eerste ronde wel overleven. Ik had mijn zinnen gezet op de week van 30 juli, dus het was van groot belang dat Spartak door zou gaan. Op donderdag spelen de andere Slowaakse clubs voor de Europa League, dus Spartak Trnava was de hoop op dinsdag of woensdag.

Zrinjski Mostar was de eerste tegenstander. Mochten ze niet doorgaan, dan zouden ze doorstromen naar de Europa League kwalificatie, maar dan was het nog onzeker of ze uit of thuis zouden beginnen. Dus keek ik vol spanning de wedstrijd thuis; een wedstrijd waar je normaal niet voor zou gaan zitten. Spartak won net aan met 1-0, maar nog niets was zeker.

De terugwedstrijd was dus nog spannender. Ook hiervoor bleek ik thuis. En met succes, want Spartak kwam snel met 0-1 voor en kreeg er slechts één tegen. 1-1 was genoeg voor de volgende ronde.

Het zou oké zijn als Spartak tegen een matige tegenstander kwam te staan, maar het was al bekend dat ze tegen de winnaar van Legia – Cork moesten spelen. Hier werd snel duidelijk dat Legia doorging; dit betekende al een superaffiche. Het grote Legia die vaak in Europa uitkomt en veel fans meeneemt. Ik heb Legia al een paar keer zien spelen en was dus ook gelijk enthousiast.

En dan kom je op het moment dat alles een keer meezit. Spartak won de uitwedstrijd – voor mij heel onverwachts – met 0-2. Dit betekende dus dat de klus thuis geklaard kon worden. Een betere timing kon ik dus niet hebben om een bezoek te brengen aan Trnava.

Helaas werd de wedstrijd op 31 juli gespeeld en niet op 1 augustus. Ik moest dus vanaf Poznan in één dag in Trnava zien te komen. Om 5:30 ging de wekker na maar liefst anderhalf uur slaap. Ik arriveerde 9:15 op het vliegveld van Warschau, waar ik om 12:45 vloog. Rond 16:00 was ik in Bratislava en ik pakte ‘s avonds de trein, die overigens maar €2,18 kostte.

In de stad liepen de supporters door elkaar zonder problemen. Dit kwam waarschijnlijk doordat er op elke van de hoek wel ME stond. Het beloofde een hete avond te worden. Letterlijk en figuurlijk, want het was maar liefst 31 graden. Daar komt bij dat het beton in het stadion ook niet meewerkte met de verkoeling.

In het stadion zat de sfeer er al gelijk goed in. Beide supportersgroepen maakten een hoop lawaai. Spartak trapte af met een mooie tifo-actie:

Het gezang ging op en neer van beiden kanten, evenals de wedstrijd. Het tempo lag hoog en beiden teams wilden voetballen. Ondanks dat was het met de rust nog 0-0, alhoewel Legia vlak voor rust met tien man verder moest.

Na de rust kwam Legia met een mooi doek die met een hoop vuurwerk werd bijgestaan. Dit had je al kunnen zien aankomen. Eerst gaat het doek omhoog, vervolgens komen er een paar met een bivakmuts eruit en wordt er afgeteld. Ook dit leverde mooie plaatjes op:

Ondanks het ondertal wisten de gasten op voorsprong te komen: 0-1. Het werd dus nog even spannend. Voor mij al helemaal, want een verlenging betekende dat ik niet de laatste trein zou kunnen halen.

Spartak maakte het ook erg spannend voor zichzelf, door vrijwel elke counter om zeep te helpen. Zelfs toen Legia na een tweede rode kaart met negen man door moest, lukte dit niet.

Gelukkig werd dit ze niet fataal en werd er naar vijf extra minuten afgefloten. Spartak gaat door naar de volgende ronde! Het sprookje gaat door: Rode Ster kan zijn borst vast nat gaan maken.

Daar waar ik om 22:38 een trein moest halen, miste ik de afterparty. Maar nagenieten kon ik wel in de trein: het was een geweldig bezoek.

  • Wedstrijd 3
  • Spartak Trnava – Legia Warschau
  • Champions League 2Q
  • Toeschouwers: 17.204

Video: https://youtu.be/vFkUeX6Dm2o

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s