DAC Dunajska Streda: bijzondere topclub in wording

Aanstaande zondag staat een topper in de Slowaakse voetbalcompetitie op het programma. DAC Dunajska Streda neemt het op tegen Slovan Bratislava. Laatstgenoemde naam zal veel mensen bekend voorkomen. DAC is echter een stuk minder bekend. Toch is dit een bijzondere club. Wat maakt de club zo uniek?

Om te beginnen is de geografische ligging van het dorp Dunajska Streda interessant. Wie goed heeft opgelet bij geschiedenis weet dat het Oostenrijk-Hongaarse rijk vroeger veel groter was dan nu. Er werd geruzied met Tsjecho-Slowakije over het gebied en na de oorlog werden etnische Hongaren verdreven. Tijdens de wederopbouw van het dorp tientallen jaren later waren er nog steeds veel Hongaren te vinden. Momenteel heeft bijna 75% van de inwoners de Hongaarse nationaliteit en vormt het dorp het centrum van de Hongaarse gemeenschap in Zuid-Slowakije.

Dankzij een overname in 2014 kon de club de afgelopen jaren het stadion uitbreiden tot een capaciteit van 12.700 zitplaatsen. Dat is bijzonder gezien het aantal inwoners van Dunaszerdahely – de Hongaarse benaming van Dunajska Streda – slechts 22.700 is. Ook tegen laagvliegers zit het stadion vaak voor zo’n driekwart vol. Dat zou betekenen dat bijna de helft van de inwoners van Dunajska Streda de wedstrijd bezoekt. Voor Slowaakse begrippen is het behalen van 4.000 toeschouwers al een hoop, maar DAC heeft daar geen moeite mee.

Maar de club representeert niet alleen het dorp. Er komen veel (etnische) Hongaren van buitenaf naar het stadion. Eerder zag ik de club al tweemaal in het uitvak van FC Nitra, welke ze makkelijk vulden. Om de week komen er beelden voorbij van de fans uit Dunajska Streda die in groten getale afreizen naar andere clubs in het land.

att1
Fans van DAC bij FC Nitra in 2017 (foto via MentalitaMagazine, meer van dit soort mooie foto’s vind je op https://www.facebook.com/MentalitaMagazine/)

De Hongaren vertonen wat kenmerken met de Basken in Spanje als bij Athletic of als de Friezen bij sc Heerenveen in Nederland. De fans van DAC zingen het Hongaarse volkslied bij wedstrijden en hebben vele doeken en sfeeracties met de Hongaarse kleuren erin verwerkt. Maar een groot verschil met bijvoorbeeld sc Heerenveen is echt dat DAC niet erg geliefd is in het land. Dat maakt de wedstrijden van DAC soms nog extra beladen.

 

DAC is één van de Hongaarse diaspora die onlangs is gesteund door de Hongaarse overheid. In Vojvodina (Servië), Transsylvanië (Roemenië) en andere delen in Zuid-Slowakije bevinden zich meer Hongaarse clubs. Er is ruim zeven miljoen euro geïnvesteerd in de club, waardoor onder andere de verbouwing van de MOL Arena kon worden gerealiseerd. Naast de andere topclubs als Slovan Bratislava en Spartak Trnava, speelt DAC dus ook in een modern stadion.

 

Buiten een modern stadion beschikt DAC ook over een geweldig trainingscomplex, iets wat in Slowakije niet erg voor de hand liggend is. Laatst kwam de club in het nieuws door Remco ten Hoopen, de assistent van trainer Peter Hyballa (ex-NEC). Hij was onder de indruk van de ontwikkeling binnen de club. De fans waren ongetwijfeld ook onder de indruk van hun prestaties: de twee wisten in hun eerste seizoen de beste prestatie van de club ooit neer te zetten: een tweede plek in de Fortuna Liga. Slovan Bratislava werd dan wel ruim kampioen, maar dit smaakte naar meer.

Anno 2019 is Dunajska Streda het snelst groeiende dorp in Zuid-Slowakije. Met een trouwe achterban, geld, sportieve vooruitgang en nieuwe faciliteiten ziet de toekomst er rooskleurig uit voor DAC. Dat zal voor jaloezie en scheve ogen zorgen in andere delen van Slowakije, maar daar geven ze bij DAC niet zoveel om. De Hongaarse trots overheerst.

Na het topseizoen van vorig jaar, strandde DAC in de voorrondes van de Europa League – na het uitschakelen van Cracovia – bij Atromitos. Geen schande, maar er werd natuurlijk gehoopt op meer, gezien het feit dat de club het seizoen daarvoor er ook uitvloog in de tweede voorronde. Ook de competitie werd niet perfect gestart, maar dat zal niet uitmaken voor de spelers en de fans aanstaande zondag. Bijna alle vakken waren in een dag uitverkocht, nadat de wedstrijd in de vrije verkoop ging. Momenteel zijn er nog minder dan 1.000 tickets beschikbaar.

In 2008 ging het flink mis tijdens DAC – Slovan Bratislava. In Slowakije valt er minder goed te praten met agenten dan in Nederland: de politie in Slowakije is een stuk harder. Meer dan 60 mensen raakten gewond nadat fans van DAC oog in oog stonden met de politie.

Na het zien van beelden van voorgaande jaren, ben ik benieuwd wat we dit jaar te zien krijgen. De vorige keer ging Slovan er met de winst van door (1-0). Uitsupporters zijn gelukkig weer welkom bij deze editie, dus wij maken onze borst nat voor een hete afsluiting van ons weekend in Slowakije.

DAC Dunajska Streda – Slovan Bratislava: 1 september 18:00. Foto’s en video’s van deze wedstrijd volgen later.

img_5565
Fans van DAC (links) bij FC Nitra in 2018: het volste vak van het stadion.
dac
De wedstrijd in mei 2018 (via: http://ultras-tifo.net/photo-news/5278-dac-slovan-bratislava-12-05-2018.html)

Beelden uit 2017 (YouTube):

 

Advertentie

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s