Viktoria Zizkov – Banik Sokolov

Op zondagochtend stond Viktoria Zizkov – Banik Sokolov op het programma. Niet de bekendste club uit Praag, maar gezien het stadion was de keuze snel gemaakt. Om 10:15 werd er afgetrapt, dus we waren er vroeg bij!

Ik heb nog nooit eerder een wedstrijd zo vroeg bijgewoond. Ik denk dat het oude record op naam stond van Garbarnia Krakow (vierde divisie Polen, aftrap om 11:00). In de tweede divisie van Tsjechië is het wekelijks dat er wedstrijden om 10:15 worden afgetrapt. Voor ons vroeg, maar in verhouding met de uitsupporters valt het nog mee. Vanuit Sokolov is het ruim twee uur rijden naar het stadion. Zie je het voor je, VVV-supporters die ‘s ochtends rond 8:00 aan het bier zitten en vertrekken met de auto naar FC Volendam? En dan vanwege de Nederlandse regeltjes nog ergens moeten omwisselen onderweg om vervolgens om 10:00 aan te komen bij het stadion..

In oktober 2017 ben ik al eens langs het stadion van Viktoria Zizkov gegaan, dus ik wist de weg al. Een aantal foto’s van toen:

Gelukkig paste de wedstrijd precies in ons reisschema. Voor ons was het gelukkig ‘slechts’ twintig minuten lopen. Na een snel bezoek aan de supermarkt kwamen we rond tien uur aan bij het stadion. Er stond een redelijke rij, maar ze waren hier gelukkig sneller dan in bijvoorbeeld Polen, waar ze ID- en paspoortnummers per persoon registreren.

We kochten een kaartje en waren vijf minuten voor de aftrap op de tribune. Het mocht dan wel de tweede keer zijn dat ik me hier bevond, maar dat maakte me niet minder onder de indruk van het stadion. Viktoria Zizkov heeft vier verschillende tribunes en bovendien een mooie omgeving. Een lange zijde ligt, evenals een korte zijde, tussen gebouwen en woningen in. De andere korte zijde, waar een kleine groep fanatieke supporters plaatsnam, is een soort onoverdekte noodtribune. De hoofdtribune is vergelijkbaar met een lange zijde in de Keuken Kampioen Divisie. Voor Tsjechische begrippen is dit een erg groot stadion in de tweede divisie.

De graffiti op het stadion verraadt dat de successen van Viktoria Zizkov (opgericht in 1903) erg lang geleden waren. De club werd een hoop jaar terug eens kampioen, nog voor de Tweede Wereldoorlog. Momenteel gaat het wat minder: de club is hekkensluiter van de tweede divisie. Op dit moment betekent dat dus dat Viktoria Zizkov rechtstreeks zou degraderen.

Punten pakken tegen Banik Sokolov zou dus geen overbodige luxe en bovendien haalbaar zijn. Sokolov bevindt zich ook in het rechterrijtje: het heeft de punten ook hard nodig om safe te blijven. Qua teams en namen geen indrukwekkend affiche, maar er stond wel wat op het spel voor beide ploegen.

Wij namen plaats op de lange zijde tegenover de hoofdtribune en hadden prachtige plekken. We waren redelijk verrast door het aantal toeschouwers. Geschat waren er zo’n duizend fans aanwezig, daadwerkelijk zaten er 1.081.

Die duizend man bestond uit oudere fanatieke fans, jongeren, toeristen en gezinnen. Zo ook twee jonge vaders voor ons, die het voeden van hun baby’s afwisselden met het nemen van een slok bier. De kinderwagen nam ook plaats op de tribune: in Tsjechië zijn ze niet zo moeilijk. Overigens hadden niet alle toeschouwers die al zin in bier en een verse worst van de barbecue. Sommigen deden het rustiger aan en begonnen met een koffie.

We zaten dicht op het veld, waar je de spelers kan horen schreeuwen en het geluid van een geraakte bal goed kan horen. Gezien het flipperkastspel was dit ook vaak het geval. Ondanks dit circus kwam Viktoria Zizkov snel op voorsprong en ging de thuisclub direct daarna op jacht naar de 2-0.

Het tegenovergestelde gebeurde: Banik Sokolov verzilverde haar eerste grote kans en wist met 1-1 de rust in te gaan. De tweede helft was er helaas minder goed voetbal te zien. Het was een typische ‘wie scoort, die wint’-wedstrijd, maar de winnaar kwam niet. Viktoria Zizkov en Banik Sokolov moesten allebei genoegen nemen met een punt, al is dit wel een terechte uitslag gezien het spelbeeld gedurende de wedstrijd.

Er heerste een rustige sfeer tijdens de wedstrijd. Een groepje van ongeveer dertig man liet af en toe van zich horen op de thuistribunes en er was een handvol fanatiekelingen die de reis vanuit Sokolov had gemaakt die zo nu en dan een lied inzette.

Gezien het weer, zo’n 18 graden met de zon dat om 10:00 goed schijnt was het genieten geblazen in het stadion. Het voetbal was niet altijd even goed, maar de wedstrijd scoort wel een voldoende. Wanneer ik ooit nog eens in Praag ben en Viktoria Zizkov een thuiswedstrijd op het programma heeft, zal ik zeker nog eens langsgaan, ongeacht de divisie waarin Viktoria Zizkov zich bevind.

Ik hoop dat Viktoria Zizkov vijftien jaar nadat ze kwalificatierondes speelden voor de UEFA Cup zich weet hand te haven in de tweede divisie. Voor de oude fans en alle andere supporters die de club een warm hart toedragen. Dat het mooie stadion nog lang gebruikt kan worden. Er zijn nog negen wedstrijden te spelen, dus alles is nog mogelijk. We gaan het zien aan het einde van het seizoen!

  • Viktoria Zizkov – Banik Sokolov
  • 07-04-2019
  • FNL
  • FK Viktoriastadion
  • Toeschouwers: 1081
Advertentie

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s