Nîmes Olympique – Angers

Vier jaar geleden, in februari 2016, bezocht ik Nîmes voor de eerste keer. Destijds speelden ze in de Ligue 2 tegen Niort. Het bleek later een van de mooiere bezoeken geweest van de afgelopen jaren. Het werd dus tijd om weer naar Nîmes te gaan!

Het was even spannend, aangezien de vlucht naar Marseille op zaterdag was. Er was een mogelijkheid dat Nîmes op vrijdagavond zou moeten spelen. Olympique Marseille speelde helaas uit bij Lille dat weekend, dus de hoop was gevestigd op een tweede bezoek aan Nîmes. Gelukkig werden de speeldata twee weken van tevoren bevestigd en zagen we dat de wedstrijd op zaterdag werd gespeeld.

nimes6 (1)

Smaken zullen verschillen, maar Stade des Costières is één van mijn favoriete stadions. De twee zijdes achter het doel komen voor mij dichtbij perfectie: twee grote staantribunes met houten bankjes. En helemaal omdat de Oosttribune om de week helemaal vol zit. Losse kaarten zijn niet beschikbaar voor de tribune waar de fanatieke supporters van Nîmes plaatsnemen.

De hoeken van het stadion zijn misschien niet prachtig, maar omdat de supporters hier binnenkomen zorgt dat er wel voor dat er weinig trappen en gaten tussen de lange zijde inzitten. Het is een mooi beeld om veel volk te zien zitten op deze lange, vlakke zijdes.

Het stadion werd ‘pas’ geopend in 1989, een raar idee om te denken dat dit slechts zeven jaar eerder was dan de Johan Cruijff Arena en andere moderne stadions. Toch wil Nîmes mee met de tijd gaan en zijn er plannen voor een nieuw stadion.  Hier zou de club in 2025 moeten gaan spelen.

In 2016 bevond Nîmes zich in de onderste regionen van de Ligue 2. De eerste seizoenshelft verliep slecht en de punten waren hard nodig. 2015 werd slecht afgesloten, maar in 2016 begonnen de punten te komen. De eerste drie thuiswedstrijden werden gewonnen en in twee uitwedstrijden pakte Nîmes drie punten. De wedstrijd tegen Niort stond dus in het teken van het voortzetten van de goede vorm en dit gebeurde: 1-0.

nimes2

Het vele gezang, de tientallen fakkels verspreid over negentig minuten en het feest na het laatste fluitsignaal herinner ik nog goed. In seizoen 2017-2018, het seizoen daarna, promoveerde Nîmes weer voor het eerst dit millennium naar de Ligue 1.

De situatie van toen lijkt op de situatie van nu: Nîmes bevond zich in de degradatiezone toen de winterstop begon. In februari werden drie wedstrijden op rij gewonnen. Een vierde winst zou betekenen dat Nîmes op een veilige zeventiende plek terecht komt.

Helaas kon ik niet achter het doel plaatsnemen, zoals toen in 2016. Er was toen overigens een aanbieding: voor twee euro kon ik naar binnen. Voor Ligue 1-voetbal is dat natuurlijk ondenkbaar. Er zitten vijfduizend man meer dan toen de club een niveau lager speelde. Het ticket was dan ook ruim twintig keer duurder. We namen plaats op de lange zijde, Tribune Sud, die voor 95% gevuld was. Enkel wat stoelen aan de zijkant bleven onbezet.

De sfeer zat er goed in toen een supporter door de stadionspeaker over weer zong met de rest van het stadion. Bovendien pakte de harde kern van Nîmes, Gladiators Nîmes’91, uit met wat fakkels tijdens de opkomst van de spelers.

nimes

De wedstrijd was niet spectaculair qua aantal kansen, maar dat maakte het niet minder spannend. Beide teams vochten voor elke bal en hadden hier en daar wat kansen. Toch hing er een goal van Nîmes in de lucht. In de 76e minuut ging het nog meer leven in het stadion:  Angers mocht met tien man verder.

Slechts vier minuten daarna was het raak: een prachtige voorzet werd ingetikt door Nîmes: 1-0! Met een man was het niet erg lastig om de wedstrijd uit te voetballen. Na vijf minuten extra tijd werd er niet meer gescoord en zag ik Nîmes wederom met 1-0 winnen.

Leuk om hier weer te zijn. Naast Nîmes zijn er nog genoeg Franse club met goede support en onderschatte sfeer. Als de kans er is, zal ik zeker binnen vijf jaar nog eens het Stade des Costières bezoeken!

  • Nîmes Olympique – Angers
  • 15/02/2020
  • Ligue 1
  • Stade des Costières
  • Toeschouwers: 12.417

nimes6nimes5nimes4nimes3nimes1

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s