PAOK – Aris

Nadat PAOK – Olympiakos afgelopen seizoen in een grote teleurstelling eindigde, wilde ik dit jaar graag een herkansing. De wedstrijd tegen Olympiakos kwam dit seizoen helaas niet uit, maar er was gelukkig een mooie vervanger: PAOK – Aris.

Ook deze keer ging het halen van tickets niet vlekkeloos. In Nederland is het bestellen van kaarten perfect geregeld: het kan vaak ver van tevoren en wedstrijden worden normaal gesproken daadwerkelijk op de geplande data gespeeld. In Griekenland (en andere Oost-Europese landen) kunnen ze daar nog wat van leren. PAOK heeft de nare gewoonte om wedstrijden pas drie dagen van tevoren in de verkoop te doen. Lekker is dat: je hebt een vlucht en verblijf, maar je weet nog niet zeker of je tickets kunt regelen.

Dit seizoen is het namelijk druk rondom de kaartverkoop van PAOK. De wedstrijd tegen Olympiakos was in twee uur uitverkocht. PAOK staat ver voor in de Griekse competitie en elke wedstrijd is nu een finale. De derby tegen Aris is dus extra beladen. De vraag is niet of het uitverkoopt, maar wanneer het uitverkocht is.

Ik kon niet erg rustig aftellen naar deze reis. Niet alleen omdat ik er erg veel zin in had, maar ook omdat de Griekse competitie in december was stilgelegd vanwege een scheidsrechter die in elkaar was geslagen. Wedstrijden werden uitgesteld en er werd vergaderd over wat er nu zou gaan gebeuren. Ik zag het al helemaal voor me: alle wedstrijden worden verschoven en PAOK zal uit spelen dat weekend. In een ander scenario dacht ik dat ze misschien wat midweeks zouden plannen. Optie drie in mijn hoofd zou zijn dat ze de competitie gewoon zouden hervatten, dus dan met twee weken achterstand. In dat geval zou het niet heel erg zijn, omdat PAOK – Olympiakos dan op de 24e gespeeld zou worden.

Het liep gelukkig goed af: de competitie werd een ronde eerder al hervat waardoor er maar een wedstrijd gemist werd. Die wedstrijden werden op een woensdagavond gespeeld en de overige wedstrijden bleven staan.

Op 21 februari was het zover: de kaartverkoop ging om 8:00 beginnen. Ik had meerdere wekkers gezet om 6:30 en 7:00 zodat ik alles kon klaarzetten. Het was sowieso een onrustige en korte nacht, ik werd zelfs wakker om 3:00 om te kijken of de site het al deed. Om 6:45 was ik er klaar voor, met een laptop en een computer zat ik klaar in de wachtrij. Ik werd al gauw toegelaten tot de ticketshop, maar je kreeg slechts een kwartier om te bestellen. Daar waar de verkoop nog niet was begonnen, werd ik er om 7:00 weer uitgezet.

Het werkte niet allemaal mee, de tijd ging traag maar om 8:00 precies werd ik wederom toegelaten. Helaas waren de meeste vakken al uitverkocht en was de keuze niet ruim. Zonder na te denken klikte ik een vak aan en besloot ik snel af te rekenen. Ik las dat ik acht minuten had om de bestelling te voltooien. Fijn, acht minuten voor het invullen van gegevens, paspoortnummers en adressen van twee personen. Vader werd op zijn vrije dag wakker gebeld met de vraag of hij zijn paspoortnummer wilde geven en daarna mocht ik nog even in een paar minuten de hele creditcard overtypen.

Eind goed, al goed: ik was op tijd. Om 8:07 was ik verzekerd van mijn kaarten. Super! Later in de middag waren er nog ongeveer vijftien kaarten te koop.

PAOK is dit seizoen nog ongeslagen. De honger naar een kampioenschap is groot, zelfs Feyenoord heeft niet zo lang moeten wachten. In 1985 werd PAOK voor het laatst kampioen, al hadden ze dit jaar de titel voor het tweede jaar op rij moeten pakken. Waarschijnlijk zijn de incidenten van vorig jaar jullie niet ontgaan. Bij de opkomst van PAOK – Olympiakos ging de trainer van Olympiakos als een stervende zwaan naar de grond nadat hij een kassarolletje uit het publiek naar zich toe kreeg gegooid. Op foto’s was te zien dat hij de ene keer erg last had van zijn kin, maar op een ander beeld was het weer zijn oog of nek. Hoe dan ook, Olympiakos (het corrupte lievelingetje van de bond) kreeg de punten reglementair cadeau. De kans was groot dat Olympiakos het op voetballend gebied nooit had gewonnen, dus. dit was de slimste manier voor hen om toch punten te pakken.

Een paar weken later was het weer raak. Na een afgekeurd doelpunt kwam de voorzitter van PAOK met een pistool in zijn hand verhaal halen op het veld. Zo gooi je dus je eigen glazen in.. Ook nu werd PAOK bestraft: 0-3 verlies en drie punten in mindering. Dat zijn dus zes punten tegen een directe concurrent. AEK ging er uiteindelijk met de titel van door, al liet PAOK in de bekerfinale wel zien de voetballende kampioen te zijn.

Met negentien overwinningen en twee gelijke spelen na 21 wedstrijden gaat het de goede kant op om dit jaar alsnog zege te vieren. En dat terwijl topscorer Aleksandar Prijovic in de winterstop koos voor een transfer naar de zandbak. De tweede topscorer is op dit moment niemand minder dan Diego Biseswar, ex-Feyenoord.

Een tripje naar Griekenland zou saai zijn als het een dag voor de wedstrijd goed lijkt te gaan. De weergoden besloten om het op zaterdag plotseling te laten sneeuwen. Van achttien graden werd het opeens twee graden op zaterdag en zondag. Het zou toch niet? Gelukkig stopte deze sneeuw om 15:00 en werd er hard gewerkt om het veld klaar te maken voor de wedstrijd.

Aangekomen bij het stadion gingen we na het eten en een bezoek aan de fanshop snel naar binnen. Een uur van tevoren was er al vuurwerk te zien op de tribunes. Het stadion stroomde snel vol en de sfeer zat er goed in. De spelers kwamen een uur later het veld op en ik wist het zeker: dit kan niet meer fout gaan.

Gate 4 liet ons een geweldige en verwachte pyroshow zien. De fans in het stadion lieten goed van zich horen aan het begin van de wedstrijd: dat beloofde wat!

De gehele eerste helft was er nauwelijks een moment zonder vuurwerk te zien. Als een soort olympisch vuur dook er telkens weer op een andere plek een rookbom of fakkel op. Ik ben benieuwd hoe het eruit zou zien als ze alles tegelijk hadden afgestoken. En dan te bedenken dat er bij de opkomst al een hoop werd afgestoken!

Ook de gestolen vlaggen van Aris werden ritueel verbrand. Dit kon je voorspellen: deze hingen al verkeerd om in het stadion. Stewards en politie stonden erbij en keken ernaar.

PAOK speelde helaas erg matig. Ondanks dat kwamen ze op voorsprong door een prachtig afstandsschot. Toch was het publiek niet tevreden: de voorsprong was tegen de verhouding in.

Na rust ging het zo door. Aris was feller en liet zien dat ze zich niet zomaar lieten verslaan. Hun spel werd beloond met een terechte gelijkmaker. 1-1 was tevens de eindstand.

De PAOK-fans verlieten teleurgesteld het stadion, terwijl de spelers van Aris feest vierden. Maandag heeft Olympiakos de kans om twee punten in te lopen.

Op het spel van PAOK na was het voor mij een geweldige avond. Bij vlagen ging het gehele stadion goed los, al weet ik zeker dat dit nog beter kon als PAOK bijvoorbeeld de 2-0 had gemaakt. Gate 4 liet zich negentig minuten lang horen en de gemiddelde Griek op elke tribune is ook erg fanatiek. Het was precies wat ik verwachtte, wat een geweldige sfeer. Ik hoop dat PAOK aan het einde van het seizoen na 34 jaar weer de titel in ontvangst kan nemen!

  • PAOK – Aris
  • Toumba Stadion
  • Greece Superleague
  • Toeschouwers: …..

Video:

Pyroshow Gate 4 / opkomst:

Compilatie Gate 4

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s