NK Maribor – HNK Gorica

Een vroeg begin van het seizoen 2019-2020! Een vakantie in Slovenië kon ongepland worden gecombineerd met een wedstrijd: NK Maribor – HNK Gorica.

Slovenië was nog onbekend voor mij. Het voetbal was deze reis zeker geen hoofdzaak, maar het is altijd leuk als de kans zich voordoet. Ik had al gezocht naar mogelijkheden. Zo speelde zowel Domzale als Maribor meerdere wedstrijden in het eigen stadion. Helaas bleek dat niet het geval in periode toen ik er was: Domzale speelde een paar wedstrijden op rij elders in het land op een (amateur)sportpark.

Ook Maribor speelde in verschillende dorpjes. Twee dagen voor de laatste oefenwedstrijd, de laatste test voordat de Europese voorrondes en de competitie starten, bleek het toch mee te zitten: de wedstrijd van woensdag tegen HNK Gorica uit Kroatië zal worden gespeeld in het Ljudski Vrt-stadion. En toevallig of niet, die woensdag stond de stad Maribor al op het programma om te worden bezocht.

We vertrokken vanuit Ljubljana en kwamen zonder vertraging aan bij het stadion. De wedstrijd was gratis te bezoeken: iets waar ze in Nederland wel wat van kunnen leren. Bij ons kan een vriendschappelijke wedstrijd zomaar 10€ kosten, en dan is het nog tegen amateurs ook!

Het Kroatische voetbal is voor mij nog redelijk onbekend. Ik heb Dinamo Zagreb een keer zien spelen in Nederland, maar van HNK Gorica (niet te verwarren met Gorica uit Slovenië) had ik nauwelijks gehoord.

De Sloveense kampioen opende voor deze wedstrijd enkel een tribune aan de lange zijde, al was het vanaf de andere kant nog wel mogelijk om via een hek een foto te maken van de binnenkant:

maribor3

Het stadion is het bewijs dat een gemoderniseerde bak niet saai hoeft te zijn. Het stadion werd geopend in 1952, maar na meerdere renovaties zou je dat niet denken. Alleen de hoofdtribune ziet er nog redelijk hetzelfde uit als eerst. De andere tribunes, die eerder onoverdekt waren, zijn wel flink veranderd. De vorm van de tribunes en de vorm van het dak geven het Ljudski-stadion een eigen stijl. Met een beetje fantasie zou je er een klein Vélodrome in kunnen zien.

De ligging van het stadion scoort ook goed. Een wandeling van het centrum naar het stadion is slechts een klein kwartiertje. Bovendien hebben de toeschouwers in het stadion door het heuvelachtige landschap een mooi uitzicht.

Wat ik niet de moeite waard vond, was een wedstrijd van Olimpija Ljubljana eerder deze week, welke plaatsvond op een nietszeggend sportpark. Normaal vind ik vriendschappelijke wedstrijden niet erg interessant, maar dit is natuurlijk een mooie kans. Geschat kwamen er zo’n 1.000 mensen op de wedstrijd af. Dit brengt niet dezelfde sfeer en beleving met zich mee als bij een normale wedstrijd, maar dat werd gelukkig ook niet verwacht.

Ook de wedstrijd maakte een hoop goed. Maribor maakte stond na de eerste helft al met 3-0 voor, waarvan twee mooie doelpunten. Even was ik nog bang dat het gestaakt werd: het begon hard te regenen en er werden diverse flitsen gezien. Dit kwam niet ten goede van het veld: op een gegeven moment leek het waterballet erg op AFC – TOP Oss eerder dit jaar..

maribor

Door windstoten van alle kanten was het dak niet genoeg. De meeste toeschouwers besloten daardoor om te vertrekken vanaf de eerste tien rijen naar boven in het stadion. Verstandige keuze, want gedurende de eerste helft bleef het regenen.

Daar waar het een vriendschappelijke wedstrijd betrof, konden beide ploegen natuurlijk veel wisselen. Dit was positief, omdat een wedstrijd anders al gespeeld is bij een 3-0 voorsprong. Gorica bracht de stand naar 3-1 en wederom zag ik een mooie goal.

De wedstrijd kwam rustig tot zijn einde, al wist Maribor in de laatste minuut nog een 4-1 te maken. De scheids vond het mooi geweest en floot gelijk af. Vanwege het weer bleven we niet lang meer in Maribor, maar de eerste wedstrijd op Sloveense bodem was de moeite waard!

  • NK Maribor – HNK Gorica
  • 03/07/2019
  • Vriendschappelijk
  • Stadion Ljudski Vrt
  • Toeschouwers: geschat 1000

Foto’s:

maribor2maribor4

Video (via kanaal NK Maribor)

https://www.youtube.com/watch?v=po0XDZ0Bx24

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s