Dukla Banska Bystrica – FK Poprad

Op de tweede dag in Slowakije reisden we per bus van Bratislava naar Banska Bystrica. Hier stond een wedstrijd in de tweede divisie op het programma. Dukla Banska Bystrica tegen FK Poprad klinkt voor veel mensen misschien onbekend, maar er waren genoeg redenen om hiernaartoe te gaan!

Om te beginnen spreekt het stadion van Dukla mij erg aan. Geopend in 1959, onoverdekt, rond van vorm.. Eigenlijk een stadion waarvan mensen zouden zeggen dat het een opknapbeurt nodig heeft. Helaas gaat dat ook gebeuren. Wij hadden mazzel dat de plannen telkens zijn uitgesteld en dat ze nu – als het goed is – tot eind september hier blijven spelen. Inmiddels is bekend dat de verbouwing, wat twaalf miljoen gaat kosten, dit jaar gaat plaats vinden.

Sterker nog, eerder in augustus is de club al bezig geweest met het demonteren van stoelen en het weghalen van gras tussen de tribunes. Vooraf hoopte ik dat de schade zou meevallen en dat de charme van het stadion nog in stand was. Hoe dan ook zou het dus een bijzonder bezoek worden in een stadion waar ze al bezig zijn met de afbraak ervan.

Voor ons is het minder, maar het is volkomen begrijpelijk dat het stadion wordt gerenoveerd. Hier komt namelijk het nationale atletiekstadion van Slowakije te staan. Qua faciliteiten gaat het stadion er flink op vooruit. Op de visualisatie is te zien dat qua tribunes enkel de stoelen en terraces worden vervangen door de hedendaagse moderne variant.

Dukla Banska Bystrica werd kampioen in 2003 en won de beker voor het laatst in 2005. Sommigen zullen de clubnaam herkennen vanwege de Europese wedstrijden tegen Ajax in 1999. Ook wist de club in 2005 de play-offronde van de UEFA Cup te behalen, echter was Benfica hierin te sterk.

De jaren hierop gingen wat minder, de club uit de zesde stad van het land eindigde voornamelijk in het rechterrijtje. In 2009 protesteerden de fans tegen een eventuele fusie met Podbrezova en een verhuizing naar Brezno, zo’n 40 kilometer verderop. Na de degradatie naar het derde niveau in 2017 hield Dukla Banska Bystrica op met bestaan. De club fuseerde met SK Kremnicka en veranderde de naam in MFK Dukla Banska Bystrica.

In 2017-2018 was het kampioenschap in de derde divisie een feit en was Dukla weer terug op het tweede niveau. In het jaar daarop volgde een zesde plaats. Dit seizoen kent de club een geweldige start, met maar liefst vijf overwinningen na zes wedstrijden.

De tegenstander, FK Poprad, miste afgelopen seizoen net aan de promotie naar de Fortuna Liga. In eigen stadion werd AS Trencin met 2-0 naar huis gestuurd, maar in de return poetste Trencin dit weg: 4-1. Ook Poprad kent dit seizoen een goede start en bevindt zich na zes wedstrijden op gelijke hoogte met Dukla Banska Bystrica. Het verschil tussen de nummer twee en nummer drie van de competitie is slechts het doelsaldo: +11 voor de thuisploeg en +8 voor de uitploeg.

Na een terras te hebben bezocht op het grote plein van de stad liepen we naar het stadion. Op zo’n kwartier lopen vanaf het centrum bevond zich het SNP stadion, ook wel Stadion Stiavnicky genoemd. Gezien ik op Google Maps al het een en ander had bekeken, was ik niet erg verrast van wat er te zien was. Wel was ik blij dat het net zo mooi was als dat ik al had gezien: van de toekomstige renovatie was vanaf de buitenkant gelukkig nog weinig te merken.

Rondom het stadion werd er wel wat vergane glorie gespot. Gesloten ingangen, dichtgetimmerde kassahokjes en een voormalig hoofdingang die niet in gebruik was. Jammer om te zien dat zo’n club zo is afgedaald. Daarbij oogde niet erg druk, gelukkig zat de kroeg naast het stadion goed vol. We kochten alvast een kaartje en besloten die kroeg ook te bezoeken.

Het had veel weg van een soort kleine voetbalkantine, met hier en daar ingelijste Dukla-shirts en stickers op de muur. Het goedkope bier bereikte hier het hoogtepunt: slechts €1,10 voor een halve liter! We wilden graag een shirt of een sjaaltje kopen, helaas was de fanshop verleden tijd sinds de club niet meer in de hoogste competitie uitkomt.

Een half uur voor de aftrap besloten we naar binnen te gaan en bleek het stadion net zo mooi als er werd verwacht. Het stadion kwam wat leeg over, gezien de stoeltjes aan alle zijdes al zijn weggehaald. Helaas was het niet zoals het eerst eruitzag, maar we waren allang blij nog op tijd te zijn.. De plek achter het doel, waar wij stonden, was voorheen de enige kant zonder stoeltjes..

Deze stadions zie je niet vaak meer. Oude terraces als uitzicht met enkel aan de linkerkant een overdekte tribune. Gras wat zijn vrije gang gaat en zelfs losbrokkelende stenen op de trappen. Dit zou in Nederland ondenkbaar zijn..

Al gauw werden we aangesproken door jongens op het vak. Ze vonden het wel bijzonder dat er bezoekers uit Nederland langskwamen. We maakten wat praatjes en kregen een worst van de barbecue in onze handen gedrukt. Een warm welkom! Een barbecue in het stadion, in de tweede divisie van Slowakije kan dat gewoon. Later in de wedstrijd werd de barbecue zelfs op de tribune geplaatst. Daar waar er geen catering in ons deel van het stadion was, liepen de fans het stadion in en uit om hun drinken te halen bij de kroeg op de hoek van het stadion. Dit was geen probleem.

Een ander persoon wist dat we op zoek waren naar een fanshop en verwees ons naar een kennis van hem die ons in de rust meenam naar zijn auto. Hij beschikte over de voorraad merchandise van de Red White Angels, de harde kern van Dukla Banska Bystrica. Zo konden we in de rust alsnog een shirt en een sjaal scoren.

We hoopten vooraf op wat awaysupport, gezien de stand van de competitie en de afstand van de twee steden, maar een andere fan vertelde ons dat de supporters van FK Poprad waarschijnlijk niet op zouden komen dagen. Vorig jaar zijn ze namelijk bestolen van hun doek in dit stadion. Ons viel het op zijn kop hangende doek (de blauw-witte) al op, maar gezien het spiegelbeeld en de vreemde taal was het moeilijk te ontcijferen. Nu hadden we het antwoord!

Er werd ons van alles verteld over de club. Over het wanbeleid toen de club werd verkocht of de Europese wedstrijd tegen Ajax. Of toen de harde kern in de derde divisie nog steeds met zijn honderden langs een of ander amateurcomplex stond. Dukla Banska Bystrica is misschien niet meer zo populair als vroeger, maar de echte fans zijn er nog steeds. Zo ook in uitwedstrijden, waar een paar weken geleden bijvoorbeeld tegen Podbrezova zo’n 100 man van de fanatieke aanhang meeging.

De opkomst was tegen Poprad iets minder dan verwacht, ik schat het op zo’n 700 man. De sfeer was dan ook rustig in het stadion, op het gezang van de fanatiekelingen na. De thuisploeg kwam voor rust uit een vrije trap, gescoord door Polievka, op 1-0 voorsprong. Polievka is een van de vele spelers die al eerder voor Banska Bystrica uitkwam of stad zelf komt. Ons werd verteld dat hij elders beter kon verdienen, maar liever terug naar zijn oude club ging.

De sympathie voor de club vanuit de spelers zag je op meerdere momenten terug. Een van de leden van de harde kern stelde ons voor aan een speler, die vanwege een blessure niet in actie kwam maar wel op hun tribune plaatsnam. Daarbij liep na de wedstrijd iedereen naar voren om de spelers de hand te schudden. Dit gebeurt ook wanneer Dukla Banska Bystrica verliest.

Het begin van de tweede helft werd helaas gemist vanwege wat drukte bij de kroeg, maar de hoogtepunten van de wedstrijd hebben we kunnen meemaken. Het werd tien minuten voor tijd nog 2-0 en daarmee was de wedstrijd gespeeld. Koploper Dubnica had ook gewonnen, waardoor het verschil drie punten blijft. Toch is iedereen in Banska Bystrica, de geboortestad van Marek Hamsik, enorm blij met de geweldige start van de club. Met zes overwinningen uit zeven wedstrijden is het ook lastig om te klagen.

Na de wedstrijd bleven we nog even bij de kroeg en in de stad hangen met een paar fans. Dit bezoek had alles, misschien wel een van de leukste die ik ooit heb bezocht. Graag zouden wij de komende jaren nog eens willen terugkomen bij deze mooie club, en misschien dan in de Fortuna Liga. Al is het maar om dezelfde sfeer weer mee te maken. Of om Hamsik, die fans regelmatig zien als hij wat vrije dagen heeft, tegen te komen in de stad! Hopelijk valt te verbouwing mee, want ook de fans van Banska Bystrica hopen dat de echte voetbalsfeer niet wordt veranderd.

  • Dukla Banska Bystrica – FK Poprad
  • 31-08-2019
  • 2. Liga Slowakije
  • Stadion Stiavnicky / SNP Stadion
  • Toeschouwers: geschat 700

Advertentie

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s