AZ – LASK Linz

AZ mocht als nummer vier van Nederland play-offs gaan spelen voor de Europa League. Häcken en Mariupol werden in de voorrondes verslagen, waarna ze in de play-offs aan Antwerp werden gekoppeld. In de Grolsch Veste werd er gelijk gespeeld, maar in de return was AZ te sterk: 1-4.

AZ kwalificeerde zich en werd in pot 4 ingedeeld. Op papier ben je dan de minste ploeg, maar niets is minder waar: AZ werd tweede in de poule. AZ leek overtuigend door te gaan naar de volgende ronde. Er was weinig aan de hand, maar in de wedstrijd tegen Partizan Belgrado kroop de club door het oog van de naald. Ondanks een man minder op het veld, poetste AZ een 0-2 achterstand weg. Ferdy Druijf scoorde in de 87e minuut en in de derde minuut van de blessuretijd, wat de eindstand op 2-2 bracht. Een punt was genoeg voor de knock-outfase. Het gevolg was een geweldige ontlading en mooie beelden in Den Haag:

 

Een mooie prestatie voor het Nederlandse voetbal, zeker aangezien PSV en Feyenoord het lieten afweten in hun poule. In december kon AZ weer terugkeren in het AFAS Stadion, wat betekent dat de wedstrijd tegen LASK Linz weer op vertrouwde bodem kan worden gespeeld. LASK werd eerste in een poule met Sporting, PSV en Rosenborg.

Twee weken voor de wedstrijd waren er zo’n elfduizend kaarten verkocht. Misschien ligt het aan de vakantie, de kou of aan het ontbreken van het dak, maar het aantal valt tegen. De supporters van AZ worden verwend met goed voetbal en veel winstpartijen. Ook lijkt het me dat de volgende ronde van de Europa League een van de mooiere wedstrijden van het jaar is. Overigens geldt dit niet voor de Ben-Side achter het doel: net als in de poulefase is deze tribune wel zo goed als vol.

Uiteindelijk waren er meer dan 12.000 supporters die een kaart hadden gekocht voor deze wedstrijd. Gezien de harde wind van de laatste dagen ging het een koud avondje worden. Bovendien weet iedereen dat het bij AZ altijd al hard waait. Tel daarbij op dat het dak er ook niet op zit en je zou een hoop supporters gelijk geven om niet naar de wedstrijd te gaan.

Bij binnenkomst was het al gelijk te merken: het stormde goed in het stadion. Gelukkig bleef het op een bui in de eerste vijf minuten na droog. Het stadion van AZ ziet er goed uit zonder dak, maar in de winter is het niet ideaal. De geplande sfeeractie van de Ben-Side was blijkbaar afgeblazen vanwege de weersomstandigheden, want er zouden vlaggen op de tribune te zien zijn.

C7CF212C-23CC-4A4F-81DB-031577D48383

De wedstrijd leek geweldig te beginnen voor AZ, nadat de bal na één minuut op de stip ging. Helaas werd dit teruggefloten na ingrijpen van de VAR. In de eerste helft gebeurde vervolgens niet veel: beide ploegen hadden moeite om er wat van te maken. Hierin speelde de wind zeker een rol; met name bij de lange ballen was dit goed zichtbaar.

Het was LASK die met een rommelige goal op voorsprong kwam. De massaal meegereisde fans uit Oostenrijk – die al goed van zich lieten horen – gingen met z’n allen flink los. Meerdere keren in de eerste helft staken ze overigens enkele fakkels af. Zonde, want als ze al deze fakkels (zo’n zes)  tegelijk afstaken, zou het er wat indrukwekkender uit hebben gezien.

De eerste helft was niet om aan te zien, gelukkig duurde het niet lang meer tot rust. Bijna iedereen trok naar de overloop onder de tribunes om de warmte op te zoeken. Dit duurde helaas maar een kwartier, want de tweede helft moest ook nog van start gaan.

In de tweede helft liet AZ wat meer zien van wat we gewend waren. Er werden meer gaatjes gevonden en ze domineerden de wedstrijd. Tot een goal kwam het niet. De knock-outfase van de Europa League leek einde verhaal met een 0-1 verlies.

Vijf minuten voor het einde van de officiële speeltijd kreeg AZ een grote kans. Vanaf onze kant was het niet goed te zien, maar blijkbaar was er hands gemaakt en ging de bal nu wél op de stip. Met Koopmeiners achter de bal kon je eigenlijk al weten dat hij erin zou gaan. Qua spel waren ze niet erg tevreden, maar met een gelijkspel als eindstand heb je nog mogelijkheden volgende week. Het team van LASK heeft nou niet echt een indruk achtergelaten, in tegenstelling tot het meegereisde publiek.

Het was één van de koudste wedstrijden die ik heb bezocht, maar dat hoort er ook bij. Voetbal in januari is niet altijd feest en van de wedstrijd kreeg je het ook niet echt warm in de eerste helft. Ik ben benieuwd of AZ het volgende week gaat redden!

  • AZ – LASK Linz
  • 20/02/2020
  • Europa League
  • AFAS Stadion
  • Toeschouwers: 12.526

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s