Borussia Mönchengladbach – AS Roma

Borussia Mönchengladbach is een van de dichtstbijzijnde buitenlandse clubs. Vanaf de grens bij Venlo is het nog ongeveer een halfuur met de auto en met het openbaar vervoer is het ook goed te doen vanuit Nederland. Bijzonder om te zien dat er redelijk wat Nederlanders vaak naar Mönchengladbach gaan om de club te bezoeken. Ook is er een Nederlandse vertaling op de website te zien.

Mönchengladbach was de groepsfase slecht begonnen met slechts twee punten uit drie duels. AS Roma stond met vijf punten aan kop in de poule. De thuisclub moest dus winnen om nog een kans te maken op de knock-outfase.

Het stadion was helemaal uitverkocht; hier leeft de Europa League dus wel. Sommige teams strijden het hele jaar voor een ticket, maar zodra de groepsfase is behaald, weten ze het stadion niet vol te krijgen. Mooi om een wedstrijd bij te wonen in een bomvol stadion! Rondom het Borussia-Park waren er nog wel wat supporters met kaarten over, dus wie mis had gegrepen had nog wel de mogelijkheid gehad om een kaart te halen via de zwarte markt.

Na een bezoek aan de stad, bezochten wij nog het Fanhaus naast het stadion. Hier was het ook erg vol, maar wel gezellig. De bijzondere sfeer buiten het stadion zie ik als typisch Duits. Qua Ultras vind ik de Duitsers soms een beetje doorslaan, maar voetbal is hier wel echt de volkssport. Jong of oud, man of vrouw; in Duitsland trekken gehele gezinnen naar het stadion om hun club te steunen.

IMG_7518 (1)

Bij binnenkomst in het stadion duurde het nog zo’n vijftien minuten tot de wedstrijd begon. Er werden wat clubliederen afgespeeld waarbij een groot deel van het stadion luidkeels meezong. De sfeer zat er goed in voor deze Europa League-kraker.

Helaas viel de wedstrijd erg tegen in de eerste helft. Mönchengladbach leidde door een eigen goal, maar er gebeurde niet erg veel op het veld. Twintig minuten na rust kwam er dankzij een treffer van AS Roma nog spanning in de brouwerij: nu zat er voor Mönchengladbach niets anders op dan alles op alles te zetten voor de winst.

Ik had iets meer opleving verwacht in het stadion, gezien de spanning van de wedstrijd. Misschien lag het eraan dat ik me aan de kant van het uitvak zat; de harde kern van Mönchengladbach bevindt zich aan de overkant.

Vlak voor het einde van de wedstrijd werd ik weer even herinnerd dat ik in Duitsland was. In de blessuretijd bracht Marcus Thuram met het hoofd zijn ploeg op voorsprong.

De ontlading was leuk om mee te maken. Een kleine 50.000 juichende supporters is weer iets anders dan de nog geen duizend die ik enkele dagen daarvoor bij FC Kosice, Spartak Myjava en Zilina B zag. Niet lang na de treffer er afgefloten en ging het los in het stadion. De stand van de poule er opeens een stuk rooskleuriger uit voor Mönchengladbach.

Uiteindelijk zette Mönchengladbach de reeks voort met winst in Oostenrijk tegen Wolfsberger, maar werd er in de laatste speelronde verloren van Istanbul Basaksehir. Ze kwamen één punt te kort en hadden bovendien een slechter doelsaldo om de volgende ronde te bereiken.

Ik vond het stadion van Mönchengladbach de moeite waard. Het heeft niet iets bijzonders, maar de club leeft en qua afstand is het te doen. Wel denk ik dat er op het gebied van sfeer betere opties zijn in de buurt.

  • Borussia Mönchengladbach – AS Roma
  • 07/11/2019
  • Europa League 2019-2020
  • Borussia Park
  • Toeschouwers: 44570

IMG_7513

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s