FK Pribram – Opava

De tweede dag in Tsjechië stond de wedstrijd FK Pribram – Opava op het programma. Niet mijn eerste bezoek aan Tsjechië, wel mijn eerste wedstrijd daar. Een verrassend leuk bezoek. Soms brengt de hobby je op plekken waar je eigenlijk nooit zou komen, maar uiteindelijk zijn dat juist de bijzondere herinneringen.

Voorafgaand had ik geen idee wat voor club Pribram was. Ik heb de naam misschien een paar keer voorbij zien komen, maar er nooit over nagedacht om er heen te gaan. De voorkeur ging uit naar andere clubs in Tsjechië, maar deze speelden allemaal op dezelfde dag. Op vrijdag hadden we toch wel zin om naar een wedstrijd te gaan en Pribram was mogelijk.

Er waren nog wat twijfels, want misschien waren er leukere dingen te doen. Toch hadden we al voor de trip besloten te gaan: jezelf laten verrassen kan geen kwaad. Rond 15:20 pakte we de trein die ons op een erg trage wijze naar Pribram bracht. Naar mijn idee reed de trein niet harder dan 30 kilometer per uur. We hadden nog wat speling in de tijd, maar door vertraging kwamen we rond 17:15 (pas) aan bij het station.

Daar stond ons nog een leuke uitdaging te wachten: we moesten nog 45 minuten lopen naar het stadion. Dat was soms zwaar, maar wel een manier om het bergachtige dorp van ongeveer 30.000 inwoners te verkennen in de beperkte tijd die we hadden. Veel was er echter niet te zien, het had meer wat weg van een spookdorp. Er waren meerdere momenten dat we ons bedachten wat we eigenlijk in dit dorp deden.

Flink doorgestapt kwamen we gelukkig goed op tijd aan bij het stadion. Op de rand van het dorp, een beetje in de middle of nowhere, ligt Stadion Na Litavce. We kochten een kaartje voor omgerekend vier euro en liepen zonder fouillering en tassencontrole naar binnen.

Aan de linkerzijde achter het doel ligt het onoverdekte uitvak, een tribune zoals ik ze graag zie. Zo’n 40 man had de reis vanuit het oosten van Tsjechië gemaakt. Er waren veel stewards in het uitvak die een hele rustige werkdag hadden. Voor de uitfans waren er ongeveer twintig stewards nodig. Ook de politie die in twee hoeken van het stadion stond, kon rustig van de wedstrijd genieten.

De tribune aan de overkant was niet erg gevuld. Wij namen plaats op de andere lange zijde waar het iets voller zat, ik schat het op zo’n vijfhonderd aanwezigen op onze tribune.

Gezien de grootte en status van Pribram hadden we niet veel toeschouwers verwach. Dit seizoen moet Pribram nog punten zien te halen, daar waar de club op plaats veertienop de ranglijst staat, vlak boven de degradatiestreep. Tegenstander Opava stond drie plekken hoger voorafgaand de wedstrijd.

Vaak zie je bij zo’n wedstrijd een naam van een speler die je niet had verwacht. Zo bleek er ook bij Opava een Nederlander te spelen: Endy Bernadina. Hij is via RKC, DESO, Dukla Banska Bystrica en Podbrezova in Tsjechië terecht gekomen. Na de wedstrijd kwamen we er overigens pas achter dat hij ook heeft gespeeld: hij speelde met Opuku achterop zijn shirt.

De wedstrijd was leuk om naar te kijken. Beide ploegen wilden scoren, al was het Pribram die dat voor de rust daadwerkelijk deed. Na de rust ging het pas echt los: binnen no-time werden er vijf doelpunten gemaakt, waarvan er twee werden afgekeurd.

Met een 3-1 achterstand besloot Opava alles of niets te spelen. Hierdoor kon Pribram counteren, maar ze waren erg slordig in de afronding. Ook bij het doel van de thuisploeg werd er onzorgvuldig afgerond. Ik hoopte op een doelpuntenregen, maar het stopte al na de 3-1. Pribram pakte drie belangrijke punten.

Een leuk bezoek die ons heeft verrast. De drie tribunes maken samen een bijzonder stadion, de club was erg toegankelijk en de wedstrijd was een dikke voldoende. Het feit dat je geen verwachtingen hebt, maakt zulke bezoeken bijzonder. Na de wedstrijd liepen we weer de kilometers naar het station en zaten we weer twee uur in de trein. Pribram is geen bekende of veel bezochte club, maar het was het waard!

  • FK Pribram – Opava
  • 05-04-2019
  • Fortuna Liga (Tsjechië)
  • Stadion na Litavce
  • Toeschouwers: 2131

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s