Toulouse FC – Paris Saint-Germain

Om 15:20 arriveerde het vliegtuig op vliegveld Toulouse-Blagnac. Gelukkig plande de Franse voetbalbond de wedstrijd om 21:00, waardoor er zonder haast of druk naar de wedstrijd kon worden gereisd. Als laatste wedstrijd van het weekend in de Ligue 1 ontving Toulouse FC koploper Paris Saint-Germain.

Je hoort het niet vaak, een bezoek aan Toulouse FC. Het is wat verder weg in Frankrijk en de club heeft niet echt een bijzonder imago. Toch leek het me een goed plan om eens langs te gaan. Om te beginnen speelt Toulouse in het Stadium Municipal. Dit stadion was onder andere decor van het EK2016 en het WK in de jaren negentig in Frankrijk. Het stadion is kenmerkend door een ovale vorm met erg vlakke tribunes. Naar mijn idee een niet-alledaagse in zijn soort, zowel in Frankrijk niet als in andere landen.

Ook het affiche was niet verkeerd. Toulouse verloor eerder dit seizoen nipt 1-0 in Parijs. De koploper is hard op weg om wederom kampioen te worden. Ikzelf hoopte uiteraard op een stunt van de thuisploeg. Toulouse liet eerder in de wedstrijd tegen Girondins de Bordeaux zien prima te kunnen voetballen. De ploeg beschikt over slimme middenvelders en een aantal snelle spitsen: er werd een hoop gevaarlijke aanvallen gecreërd.

Ondanks dit blijft het succes voor dit seizoen op zich wachten. Toulouse bevindt zich op een uitzichtloze plek op de ranglijst: vlak boven de degradatiestreep, maar het gat is erg groot om nog aan te kunnen sluiten bij de subtop.

Het stadion was bijna uitverkocht, er kwamen er zo’n 27.000 mensen op de wedstrijd af. De overkant naast het uitvak was niet helemaal vol en een paar plekken in de hoeken boven de hoofdtribune waren leeggebleven. Dit waren iets meer mensen dan normaal. Een paar weken terug bijvoorbeeld in de wedstrijd tegen Caen, trok de club zo’n 20.000 toeschouwers. Toulouse behoort tot de tien grootste steden van Frankrijk: dat zou je niet denken als je dat vertaalt naar het aantal toeschouwers per wedstrijd.

Maar toch zijn dit niet bijzonder lage aantallen. De voetbalclub kan de laatste jaren niet echt spreken van successen. Dit in tegenstelling tot andere vaste Ligue 1-deelnemers die zo nu en dan boven zichzelf uitstijgen en bijvoorbeeld Europees voetbal halen. Ook is er in Toulouse nog een rugbystadion te vinden. De rugbyclub Stade Toulousain kent naar mijn idee meer populariteit in de stad. Op advertenties op zuilen en bushokjes is er meer reclame te zien voor de rugbyclub.

Een kaartje voor de wedstrijd was maar liefst 70 euro. Even werd er getwijfeld om te gaan, maar we waren uiteindelijk toch zo gek om het er voor over te hebben. We gingen op zoek naar de reden voor deze bizarre prijs.

Overal in het land zijn er fans van PSG. Gezien er werd verwacht dat er veel van hen op de thuistribunes zouden plaatsnemen, zouden ze dus eigenlijk juist winst maken bij fans van de tegenstander. Supporters die Toulouse een warm hart toedragen, kunnen de rest van het seizoen vanaf ongeveer tien euro al een kaart kopen. De hoge toegangsprijs zou het dus compenseren en de loyale supporter van Toulouse heeft hier profijt van. Als bijvoorbeeld Olympique Marseille langskomt, ook een club die overal populair is, geldt deze verhoging in mindere mate: een kaartje is dan te koop vanaf 40 euro.

Met deze theorie in ons achterhoofd hadden we het er wel voor over. Voor ons ook een buitenkans natuurlijk, Toulouse ligt niet om de hoek. Tot onze teleurstelling kwamen we er achter dat de harde kern van Toulouse deze wedstrijd wel besloot te boycotten.

In het stadion was het te merken dat er fans van PSG verspreid zaten op de thuisvakken. Sommigen van hen droegen (zonder problemen) hun PSG-shirt, sjaal of trainingspak. Ik kan mij niet voorstellen dat zij allemaal de reis vanaf Parijs hebben gemaakt. Support your local is een mooie boodschap die velen hen zouden willen geven.

Toulouse begon sterk aan de wedstrijd. Er werden wat kansen gemist door de thuisploeg een goal van Paris werd afgekeurd. De ruststand was echter 0-0. Het spel kantelde niet in de tweede helft. Toulouse kreeg nu zelfs grotere kansen, maar wist dit niet af te maken. Uiteindelijk was het PSG die er vlak voor het einde met de winst vandoorging: M’Bappé maakte de 0-1. Helaas zat er voor Toulouse na de treffer niet veel meer in.

Vele supporters stonden achter het doel om video’s te maken van de sterren van PSG. Al snap ik ook wel dat M’Bappé in heel het land geliefd is: hij heeft zijn land ook geholpen met het winnen van de wereldbeker.

Wij liepen na de wedstrijd weer naar de halte Croix de Pierre voor de rit terug naar de stad, al verliep het nu minder voorspoedig om daar heen te lopen. Tussen de politie en afzettingen stond de spelersbus van PSG, die werd opgewacht door een hoop fans. Wij moesten dus een stuk omlopen omdat het lastig was hier doorheen te komen.

Dit wedstrijdbezoek scoorde boven mijn verwachting: de club Toulouse heeft me verrast. Het is van binnen een mooi stadion en er was een prima sfeer (ondanks afwezigheid van de harde kern). Hopelijk gaat de club binnen een paar jaar eens presteren!

  • Toulouse FC – Paris Saint-Germain
  • 31-03-2019
  • Ligue 1
  • Stade Municipal Toulouse
  • Toeschouwers: 27.147

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s