Dukla Praag – Slavia Praag

Na een zonnige middag op het terras in Praag stond om 19:00 een Praags onderonsje op het programma: Dukla Praag – Slavia Praag. In deze speelronde ook wel bekend als de hekkensluiter tegen de koploper. Dukla Praag heeft de punten hard nodig om niet direct te degraderen, terwijl Slavia Praag op koers is om kampioen te worden.

Praag kent een aantal clubs in de hoogste divisies. Een aantal clubs zal je herkennen door aanwezigheid in de Europese competities, zoals Sparta- en Slavia Praag. Sparta Praag heeft de afgelopen jaren nog tegen PEC en Feyenoord gespeeld. In de hoogste divisie in Tsjechië spelen ook nog Bohemians- en Dukla Praag, die deze eeuw wat minder successen hebben geboekt dan hun buren.

Het stadion van Dukla zal voor sommige voetballiefhebbers geen onbekend terrein zijn. Veel voetbaltoeristen pakken de club graag mee bij een weekendje Praag. De club heeft een grote hoofdtribune waar ruimte is voor zo’n 7000 supporters. De andere drie zijdes zijn staantribunes, echter zie ik hier zelden mensen. Dukla heeft vaak al moeite met het vullen van de hoofdtribune.

Tegen Slavia gaat het anders dan in andere wedstrijden. Normaal gesproken ontvangt Dukla zo’n 1800 fans per wedstrijd. Wanneer Slavia (en Sparta) op bezoek komen, zit het stadion echter vol met fans van de tegenstander. Dukla is bij lange na niet (meer) zo populair als de andere clubs. Ook deze keer was de hele hoofdtribune, inclusief uitvak, zo goed als vol wanneer een van de twee topclubs langskomt. Dat betekent dat er ruim 5000 fans extra zijn dan bij hun normale thuiswedstrijd.

De fans van Slavia buiten het uitvak zaten in clubkleuren tussen de fans van Dukla. Dit ging prima, van een rivaliteit is niet echt te spreken. Bij de goals van Slavia werd ook duidelijk hoeveel fans van de tegenstander er waren: overal om ons heen gingen de Slavia-sjaaltjes de lucht in.

De tickets kochten we vooraf online, omdat we eventuele drukte wilden vermijden. Uiteindelijk scheelde dit een lange rij voor ond. Tickets kosten omgerekend €7,50, dit is iets duurder dan de andere wedstrijden in Tsjechië dit weekend. Nog steeds een prima prijs voor een wedstrijd, als Nederlander hoef je daar niet over te klagen!

We namen tram 8 richting Podbaba en liepen vanaf daar nog een paar minuutjes naar het stadion. Geen fijne route voor degene die slecht ter been zijn: er moesten flinke trappen worden belopen. Gelukkig waren wij dankzij onze eigen voetbalcarrière nog fit (ondanks dat we door deze trip niet komen opdagen op de training en voor de wedstrijd) en ging het ons goed af. Vlak voor de aftrap kwamen we binnen en zochten we een plekje op de hoofdtribune. Deze was tot onze verbazing al voor 95% gevuld, bij de aftrap zat het zo goed als vol.

Zoals vaker hoopte ik op een stunt van de thuisploeg. Dit liep anders: binnen no-time stond Slavia al met 0-3 voor, ondanks dat Dukla nog wat kansjes had. Onder andere Miroslav Stoch wist een doelpunt te maken. We haalden een halve liter (voor omgerekend 1,20) en liepen in de rust naar de andere kant om de tribune goed op de foto te zetten. Helaas zat hij toen niet helemaal vol meer, al merkte we dit al aan de lange wachtrij bij het bier.

Voor slechtzienden zou dit zomaar AS Roma – Feyenoord kunnen zijn. Dukla speelt in een mooie combinatie van bordeauxrood en geel/oranje. Slavia Praags shirt lijkt op die van de Rotterdammers. Het is niet dat AS Roma en Feyenoord op dit moment erg in vorm zijn, maar de wedstrijd heeft naar mijn idee het niveau niet weten te halen.

De tweede helft was minder spectaculair. De winst was al binnen en er kon rustig worden gevoetbald. Toch wist Slavia nog een keer te scoren: 0-4. Een flinke vernedering dus. De eer werd nog gered met een treffer, maar in de blessuretijd maakte Slavia nog een vijfde goal. Jammer voor Dukla, maar ik had in ieder geval wel een Unibet binnen hierdoor.

1-5 verliezen van de koploper is geen ramp, al heeft Dukla op het eerste kwartier na erg weinig laten zien. We hebben wel kunnen genieten van een aantal mooie aanvallen van de tegenstander. De supporters vierden feest met de spelers van Slavia, terwijl de plukjes thuisfans in het stadion naar huis keerden.

Omdat het bier goed smaakte, haalde we er nog een voor onderweg en pakten we weer de tram richting de stad. Wederom een geslaagde avond. Een leuk stadion met uitzicht op de stad en we hebben prima wedstrijd gezien!

  • Dukla Praag – Slavia Praag
  • 06-04-2019
  • Fortuna Liga (Tsjechië)
  • Stadion na Julisce
  • Toeschouwers: 7765

Advertentie

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s