TOP Oss – AZ

Dit jaar verslikte TOP Oss zich niet in de amateurs: na de derby tegen O.S.S.’20 en een uitwedstrijd bij Katwijk bereikte TOP de laatste zestien van de KNVB-beker. Ditmaal een thuiswedstrijd tegen AZ, de ploeg in vorm.

Zoals vaker in deze bekerronde is het voor de supporters minder aantrekkelijk dan normaal om naar het stadion te komen. Vorig jaar werd er bijvoorbeeld bij Feyenoord – Willem II gesproken over een gevoelstemperatuur van -14 graden Celsius. Dat werd dit jaar gelukkig niet gehaald. Wel zorgde de combinatie van een harde wind en flink wat mist voor een guur avondje bekervoetbal.

Ondanks berichten dat de kaartverkoop niet hard ging in Oss, was het stadion prima gevuld. Diverse bronnen melden ruim 2.500 toeschouwers. Dat is ongeveer het dubbele van wat TOP dit jaar in de Keuken Kampioen Divisie aantrekt. Heel gek is dat niet, TOP bevindt zich momenteel in het rechterrijtje en maakt aanzienlijk minder doelpunten dan de rest.

De harde kern van TOP achter het doel had een sfeeractie voorbereid. Oss, Chicago aan de Maas viel er vanaf beide lange zijdes te lezen. Althans, wie een beetje dichtbij zat kon het lezen. Waarschijnlijk zagen de meegereisde fans uit Alkmaar niet goed wat er stond.

AZ werd overigens gesteund door een goed gevuld uitvak. Uitverkocht was het niet, maar dat is ook niet zo heel gek gezien de aanvangstijd. Wie voor 18:30 in Oss wil zijn, moet vanaf Alkmaar meer dan anderhalf uur in de auto zitten. En dan mag je nog hopen dat je niet in de file terecht komt.

Zowel het uitvak als de Osse fans lieten goed van zich horen in de eerste helft. In het veld ging het echter niet zo gelijk op: AZ domineerde de gehele eerste helft. In de 36e minuut werd dit bekroond met een voorsprong.

Na rust werd er achter het doel aan de kant van Oss nog een doek omhoog gehouden: Angst regeert, fuck Katwijk. Dit na de gebeurtenissen in de bekerwedstrijd in Katwijk. Supporters van TOP trokken die dag al vroeg naar het centrum. Na een tijd vonden de burgemeester en politie het wel mooi geweest en werd er een bus vol fans teruggestuurd naar Oss. Helaas gebeuren dit soort dingen wel vaker in Nederland. En dat terwijl er zo’n 150 personen waren uit Oss die hun ploeg op een midweekse dag achterna reisden..

Het wedstrijdbeeld veranderde niet echt. Tien minuten na rust benutte AZ een penalty en leek het over en uit voor TOP. De wedstrijd werd minder aantrekkelijk en de mist werd nog wat heftiger. De scheids besloot om de wedstrijd uit te laten spelen. AZ kan hem eventueel de schuld geven van de gemiste kansen, want eigenlijk was het niet te doen om de tweede helft nog te spelen. De supporters konden de overkant nauwelijks nog zien.