PEC Zwolle – FC Groningen

PEC Zwolle was de laatste club van de Eredivisie die ik nog niet heb bezocht. Een midweekse speelronde met gunstige aftraptijd bood uitkomst, al verliep het niet helemaal zoals gehoopt.

Zwolle is prima bereikbaar met het OV. Vanaf Schiphol is het slechts een uurtje met het openbaar vervoer. Dat is niets wanneer je clubs als Groningen, FC Twente en MVV ook met de trein hebt bezocht. De bus naar het stadion stond zo goed als klaar bij het station en we kwamen een klein halfuur voor de aftrap aan.

In vergelijking tot voorgaande jaren kent PEC een matig seizoen. Vlak voor de winterstop bevond de ploeg zich rond de degradatiezone. In het nieuwe jaar werd er onder leiding van Jaap Stam weer een hoop punten gepakt en verzekerde de club zich van nog een jaar Eredivisie. Al was er voorafgaand seizoen 2018-2019 waarschijnlijk niemand die zich daar zorgen over maakte.

Waar PEC voorheen voornamelijk uitkwam in de Eerste Divisie, zijn ze momenteel niet meer weg te denken uit de Eredivisie. Dankzij een voetballend topteam werd het seizoen 2013-2014 bekroond met het winnen van de KNVB-beker. Ook de Johan Cruijff Schaal werd een paar maanden later toegevoegd aan de prijzenkast. In de seizoenen die hierop volgde presteerde PEC ook goed en eindigden ze tweemaal in het linkerrijtje.

En zo ging PEC in nog geen twee jaar van het winnen van de Jupiler League naar het spelen van een Europa League-voorronde. Naast de sportieve successen werd er ook op financieel gebied vooruitgang geboekt. Anno 2019 is de begroting ruim drie keer zo groot als toen PEC de Jupiler League verliet.

Deze successen hadden uiteraard ook effect op het aantal toeschouwers in het stadion. Voorheen werden er extra tribunes geplaatst voor populaire duels, nu zitten deze tribunes vast aan het stadion. Een positieve ontwikkeling gezien de supporters nu veel dichter op het veld zitten. Bovendien ziet het er naar mijn mening een stuk beter uit. Want eerlijk is eerlijk, bij aankomst bij het stadion kon je niet echt spreken van een parel van een stadion. Met de doorlopende tribunes tot aan het veld is het stadion er flink op vooruitgegaan.

Het seizoen van PEC was in principe al klaar. De ploeg kon niet meer degraderen, maar de achterstand op de nummer zeven van de ranglijst was ook te groot. FC Groningen zou daarentegen bij winst op PEC nog in de race zitten voor die plek.

Het stadion was officieel niet volledig uitverkocht, maar het zat vol genoeg om slechts een paar lege plekken te ontdekken. Met 13.942 toeschouwers in een stadion met een capaciteit van 14.000 was het een makkelijke rekensom. Een prima opkomst voor een wedstrijd op de woensdagavond.

De wedstrijd ging op en neer, maar beide teams waren niet erg zuinig met de kansen die ze hadden. Groningen was de betere ploeg en wist na twintig minuten op voorsprong te komen via Sierhuis. De boze wolken verraadde wat voor weer er op komst was, al bleef het nog lang warm en droog voor rust.

Direct na rust – toen de lucht al erg donker was – maakte PEC gelijk via Thy. Zowel boven ons als bij de wedstrijd ging het los. Af en toe zagen wat flitsen, maar er werd nog wel doorgespeeld. De 1-2 van Gladon was het laatste wat we zagen. Na herhaaldelijk onweer vond de scheids het mooi geweest en gingen de spelers naar binnen.

Inmiddels was het bij lange na niet meer droog, maar gelukkig konden de supporters een paar rijen naar boven om te schuilen. Er gingen nauwelijks mensen naar huis, ondanks dat het weer alsmaar slechter werd. PEC wist de supporters goed te vermaken met wat klassiekers op de afspeellijst. Na ongeveer twintig minuten wachten werd duidelijk dat er niet meer verder werd gespeeld. De massa vertrok richting de uitgang. Eenmaal buiten het stadion werd iedereen getrakteerd op een flinke bui. Extra fijn is het dan als je bij een onoverdekte bushalte staat!

Helaas werd de wedstrijd op een maandagavond ingehaald. Als de wedstrijd na een kwartiertje werd gestaakt, was het misschien de moeite waard geweest. Nu lieten we de wedstrijd schieten. We misten nog wel een kanteling in het wedstrijdbeeld, want PEC wist uiteindelijk met 3-2 te winnen. Soms zit het wat minder mee!

  • PEC Zwolle – FC Groningen
  • 24-04-2019
  • Eredivisie
  • MAC3Park Stadion
  • Toeschouwers: 13.942

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s