FC Utrecht – Ajax

De wedstrijd van het jaar voor de thuisclub. Een leuke manier om het jaar 2018 mee af te sluiten: FC Utrecht – Ajax.

De laatste jaren is er bij deze wedstrijd een hoop spektakel te zien. Men denkt gelijk terug aan de 6-4 overwinning in 2011. Ajax heeft het traditioneel lastig bij FC Utrecht. Van de laatste vijf ontmoetingen in Utrecht werd er eenmaal gewonnen, driemaal gelijk gespeeld en eenmaal verloren.

Utrecht presteert al een paar seizoenen goed. Een stabiele subtopper: een vierde of vijfde klassering is een prima prestatie. De punten zijn echter hard nodig om de top bij te houden, helemaal op dit moment. Een fantastische timing zou het zijn om het tegen Ajax te doen.

Maar Ajax laat ook zien dit jaar minder fouten te maken. Lastige uitwedstrijden tegen bijvoorbeeld Vitesse en Heerenveen werden overtuigend gewonnen. Zou Utrecht opgewassen zijn tegen Ajax, dat zich kon meten met Bayern Munchen?

Vanwege problemen op Utrecht Centraal werd pas laat het stadion bereikt. Vijf minuten voor de aftrap werd een plekje gevonden op de Bunnikside. Bij opkomst was er zowel georganiseerd vuurwerk als vuurwerk op de tribune te zien. De wedstrijd was uitverkocht en de sfeer zat er goed in.

Ajax begon sterk aan de wedstrijd, al leek Utrecht niet echt wakker. Gauw stond het 0-1, wat tevens de ruststand was. Utrecht speelde matig en kwam niet aan voetballen toe.

Na rust veranderde er niet veel, Ajax domineerde en wist op 0-2 te komen uit een penalty. De sfeer was minder dan aan het begin van de wedstrijd, de Utrechtse aanhang beperkte zich tot gemopper en het gooien van bier richting Onana.

Je zou denken dat wedstrijd gespeeld was. Utrecht wisselde dubbel en wist uit het niets de aansluitingstreffer te maken. De beleving op de tribune kwam terug en het werd een kwartier nog flink spannend.

Utrecht probeerde het, maar Ajax stond sterk. Ook de vijf minuten extra speeltijd hielpen niet. De teleurstelling bij het thuispubliek was compleet toen Ajax de wedstrijd met de derde treffer op slot gooide. Dit jaar maakt Ajax in Utrecht geen fout: 1-3.

Na Roda, Lech Poznan en tweemaal Jong Utrecht was dit inmiddels al mijn vijfde bezoek aan De Galgenwaard. Ik raad een bezoek natuurlijk het meest aan wanneer het stadion uitverkocht is. De Galgenwaard is het mooist als het vol zit.