Spartak Myjava – Slovan Duslo Sal’a

Op de eerste avond van het weekend in Slowakije vertrok ik richting Myjava voor de wedstrijd Spartak Myjava – Slovan Duslo Sal’a. Een wedstrijd in de derde divisie van Slowakije. Hoezo zou je daarheen gaan?

In 2012 promoveerde Spartak Myjava naar de hoogste divisie. Dankzij een derde plek in 2016 mocht Myjava zelfs een keer Europa League voorrondes spelen. De wedstrijd tegen Admira Wacker werd destijds door meer dan tweeduizend fans bezocht.

Vijf maanden later trok Myjava zich terug uit de competitie. De uitslagen van het seizoen 2016-2017 werden allemaal omgezet in een 0-3 verlies.

Drie jaar later is de club weer terug te vinden in de derde divisie van Slowakije. Mooi om te zien dat clubs met een grotere aanhang of clubs met een historie in de hoogste divisies de ranglijsten aanvoeren in de vier derde divisies. Naast Spartak Myjava staan bijvoorbeeld Tatran Presov en Inter Bratislava hoog op de ranglijst in hun regio.

Ik pakte de langzame trein richting Myjava die binnen twee uur bij elk klein dorpje in de bergen stopte. Aangekomen in Myjava liep ik op een industrieterrein waar geen einde aan leek te komen. Soms liep de weg dood en soms was er helemaal geen doorgang.  Ik besloot om te lopen via de grote weg en volgde het licht van de stadionlampen.

Eenmaal aangekomen trof ik een mooie ingang en idem kassa aan. Een houten hokje met twee oudere vrouwen waar je voor twee euro je kaartje kon kopen. Ik liep snel naar binnen, aangezien de wedstrijd al bijna ging starten.

IMG_7214

Van het volk van een paar jaar geleden was tijdens mijn bezoek niet veel meer over. Dat is het logische gevolg van het spelen in een paar divisies lager. Iets meer dan driehonderd man is wel erg weinig, maar we praten hier wel over een derde divisie. Wat me wel teleurstelde was het fanatieke vak van Myjava. Van het kleine groepje Ultras Spartak Myjava die er vroeger stonden, was er nu nog slechts acht man en een trommel. Een promotie zal te toeschouwersaantallen zeker goed doen.

Leuk detail is dat in dit kleine stadion in het dorp afgelopen seizoen nog Europees is gevoetbald. Voordat AS Trencin Feyenoord versloeg in het stadion van Zilina, speelden ze hier tegen Gornik Zabrze en Buducnost Podgorica. Hieronder op de tweede foto is de kleine tribune te zien die destijds fungeerde als uitvak.

Direct na het eindsignaal werd het publiek nog verrast door het uitvallen van de stadionlampen. Helaas was dit in het hele dorp het geval: buiten was werkelijk niets te zien. Zo sloot ik dit bezoek af met een mooi avontuur: pikdonker lopend door de heuvels en een groot industrieterrein richting het station.

  • Spartak Myjava – Slovan Duslo Sal’a
  • 01-11-2019
  • III. Liga West
  • Futbalovy Stadion Spartak Myjava
  • Toeschouwers: 367
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s