Roda JC – TOP Oss

Vorig seizoen maakte ik de verdere reizen naar onder andere Maastricht, Leeuwarden en Groningen. Van alle betaald voetbalclubs in Nederland bleef er nog één over die ik nog niet had bezocht. Een vrije zondag viel op in de agenda en dit werd een uitgelezen mogelijkheid om ook Roda JC af te strepen.

Veel clubs werden met het openbaar vervoer bezocht, maar Roda JC is voor ons toch wel de moeder der trips in Nederland. We reisden maar liefst opgeteld 3,5 uur per bus en trein om de hekkensluiter van de Nederlandse eerste divisie te vereren met een bezoek.

We hadden nog mazzel dat er niet om 12:15 werd afgetrapt. Nu ging de wekker ‘slechts’ om 8:45. Drie kwartier later stonden we bij de eerste halte. Een paar overstappen en uren verder kwamen we aan bij Heerlen, waar we een bus richting het stadion pakten. Gelukkig kwamen we zonder vertraging aan: het zou niet de eerste keer zijn geweest dat we vijf uur deden over een reis die eigenlijk drie uur zou duren…

Roda JC had tot dusver slechts één punt gepakt. We kunnen dus gerust spreken van een dramatische start. De verwachtingen liggen hoger in Zuid-Limburg. De club ontvangt met TOP Oss een idem wisselvallige tegenstander. Een echte Keuken Kampioen Divisie-kraker dus, waar menig persoon je voor gek zal verklaren om daarvoor zo lang in de trein te gaan zitten.

We hadden alle tijd om rustig rond het stadion te lopen. Wat ons direct opviel was natuurlijk de grootte van het stadion. De club staat dan wel op plaats twintig op de ranglijst, maar het stadion staat qua grootte in de top-10 van Nederland. Ook aan faciliteiten geen gebrek: in het stadion zijn onder andere een Albert Heijn, Dominos Pizza en discotheek te vinden. Loop je een paar meter verder vind je al een Burger King en verschillende woonketens. Leuk voor degene die net een nieuwe bank wilden kopen na een bezoek aan Roda, maar ikzelf heb weinig met stadions op industrieterreinen. Al moet ik er wel bij zeggen dat je met de fiets binnen vijf minuten in een woonwijk kan zijn.

Helaas begon het te regenen in Kerkrade. Druk was het (nog) niet, dus er was geen sprake van in de rij te hoeven staan. De overloop van het stadion mocht er zeker zijn: waar veel clubs een kille en lege ruimte hebben waar de wc’s staan en je eten en drinken kan halen, was die van Roda netjes gepimpt met wat graffiti in de clubkleuren. Ook op de catering was niets aan te merken. Voor €2,30 had je al een Brand-biertje; geen slap merk of een lightvariant!

De leegte in het stadion is natuurlijk jammer om te zien. Wanneer het slecht gaat met een club dan blijven de sponsors en bobo’s als eerste weg. Ik heb geen idee of het drukker was dan normaal, aangezien 14:30 op zondag een ouderwets Eredivisie-tijdstip is, maar in een stadion met bijna 20.000 plaatsen lijkt het natuurlijk sneller leeg.

IMG_5843

Dit geldt overigens niet voor de harde kern van Roda, die relatief gezien al helemaal met een hoop man op waren komen dagen. De zijde achter het doel was verreweg het beste gevuld. Onze tribune op de lange zijde was voor een deel goed bezet, het waren met name de hoofdtribune en de plaatsen naast het uitvak die erg leeg waren. Op het internet was te lezen dat er zo’n 6.000 man bij de wedstrijd aanwezig was, hier heb ik mijn twijfels over. Maar ach, die truc heb ik eerder bij clubs als FC Emmen gezien.

Als ik de stand in de Keuken Kampioen Divisie niet had geweten, had ik het niet snel geloofd dat Roda JC zich op de laagste plek bevindt in de competitie. Ze speelden sterk, kwamen na drie minuten met 1-0 voor en waren continu in balbezit. TOP Oss, gesteund door zo’n 35 supporters, had weinig te vertellen. Even voor rust werd de 2-0 gemaakt en zat Roda zelfs in een hele luxe positie.

Het publiek leefde af en toe een beetje op, maar van een topsfeer was helaas geen sprake. Ik had het idee dat een vak met zoveel fans meer geluid kon maken, helemaal met een 2-0 voorsprong.

In de tweede helft ging Roda op zoek naar een derde treffer. Kansen hiervoor waren er, maar een geslaagde afronding ontbrak. TOP Oss creëerde wederom weinig tot niets. Dat ze in de laatste seconde de 2-1 op het scorebord wisten te zetten, klinkt spannender dan het is.

De eerste overwinning voor Roda JC was een feit. De lange reis was dus niet voor niets geweest! De wedstrijd was gelukkig leuk om te zien. Het is bijzonder om een redelijk grote club als Roda in zo’n staat te zien. Ik ben dan ook benieuwd waar de club zich over een paar jaar bevindt. De beloofde Champions League moet nog even op zich wachten!

  • Roda JC – TOP Oss
  • 08-09-2019
  • Keuken Kampioen Divisie
  • Parkstad Limburg Stadion
  • Toeschouwers: 6.000

IMG_5846IMG_5847IMG_5842

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s