FC Petrzalka – Slovan Bratislava B

Op zondagochtend om 10:30 naar een wedstrijd uit de tweede divisie waarvan de tegenstander een jeugdteam is. Je zou denken dat het niet de moeite waard is, maar gezien de geschiedenis van Petrzalka wilden we het een kans geven.

Net als voetbalclubs in Kosice, Banska Bystrica en Myjava heeft Petrzalka wat problemen gekend. De club wist in 2005 en 2008 onder naam Artmedia Bratislava nog kampioen te worden in Slowakije, maar daarna is het helaas bergafwaarts te gaan. Europese avonturen als de groepsfase van de Champions League in 2005, waarin Porto, Rangers en Internazionale de tegenstanders waren, werden ingeruild voor financiële problemen.

In 2008 konden verschillende personen binnen de club een vertrekkende eigenaar niet opvangen. De club degradeerde twee jaar later. Een terugkeer naar de hoogste divisie in het jaar daarop, was van korte duur: na één seizoen degradeerde de club wederom. In 2012 was het drama compleet toen de club op de laatste plek eindigde. Het doek viel voor Petrzalka.

De club werd heropgericht in 2014 onder de naam FC Petrzalka Academy en wilde zich via de onderste competities weer omhoog werken. Zowel de senioren als de jeugd behaalden goede resultaten. In het seizoen 2017-2018 wisten ze te promoveren naar de 2. Liga.

Via wat contacten uit Slowakije heb ik vernomen dat er nog groepjes fans van het oude Artmedia wedstrijden van het huidige Petrzalka bezoeken. Aangezien het inmiddels gesloopte oude stadion van Petrzalka een capaciteit had van 7.500 en hier ook veel bezoekers te vinden waren, is het ook niet zo gek dat die fans er nog zijn.

Dat de wedstrijd tegen Slovan Bratislava B is maakt het nog wat extra bijzonder. Het is natuurlijk niet de echte derby, maar uniek dat de clubs elkaar weer ontmoeten. Voorgaande jaren bezocht de harde kern van Slovan in verband met een boycot geen tot nauwelijks wedstrijden van het eerste en waren ze bij Slovan B te zien. Op dit moment gaat het de goede kant op met Slovan en is de boycot opgeheven, maar wij hoopten nog wel op wat uitsupport.

Het stadion in de wijk Petrzalka, onder de rivier in Bratislava, bevindt zich zo’n dertig minuten lopen vanaf het oude stadion (waar nu alleen nog een groot leeg stuk grond staat). Het is geen bijzonder stadion, met een hoofdtribune en mede dankzij het kunstgras zou het niet misstaan in de Nederlandse Tweede Divisie.

Op de dag van de wedstrijd ging de wekker rond 9:15 en pakten we de bus die ons via een overstap naar het stadion leidde. Bij aankomst zagen we al grote drukte in het stadion. De tribune was helemaal vol: er waren geen lege plekken meer te zien. De overkant, waar wij plaatsnamen, was ook goed gevuld. Hier en daar waren wat plukjes Slovan fans te zien. De fanatieke Petrzalka fans stonden met een groep aan het einde van de tribune: mooi om te zien dat ze inderdaad nog hun club steunen!

Tot onze verbazing had Petrzalka een speler uit Curacao in hun elftal. Quinton Christina, ex-Dordrecht, stond in de basis vandaag. De fans van Petrzalka hadden een sfeeractie voorbereid, helaas konden wij de banners niet vertalen.

Petrzalka begon sterk aan de wedstrijd, Slovan had nog weinig te vertellen. De ruststand was echter nog 0-0. Ondanks het vroege tijdstip was het erg heet buiten. Wij zaten vol in de zon en besloten in de tweede helft een ander plekje te zoeken. Gelukkig konden we nog naast de tribune in de schaduw staan, het was lastig vol te houden in de felle zon.

De tweede helft domineerde Petrzalka wederom. De 2-0 was verwacht en ze wisten vlak voor het einde nog op 3-0 te komen, met een assist van de uitblinkende Christina.

Voor de Slowaakse tweede divisie is er een mooi aantal fans op de wedstrijd afgekomen. Te vergelijken met het aantal supporters wat wekelijks bij sommige clubs in de Keuken Kampioen Divisie komt. De wedstrijd was leuk en de sfeer was prima. We hebben het natuurlijk wel goed getroffen, omdat Slovan Bratislava op bezoek komt. Ik heb geen idee of het normaal ook zo druk zou zijn, maar voor iedereen die in de buurt is van Bratislava raad ik het zeker aan.

  • Petrzalka FC – Slovan Bratislava B
  • 01-09-2019
  • 2. Liga Slowakije
  • Stadion FC Petrzalka
  • Toeschouwers: geschat 1.600

Advertentie

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s