Top 10 seizoen 2018-2019

Een overzicht van de hoogtepunten van seizoen 2018-2019!

Verrassing:  In eerste instantie had ik weinig trek om bij gebrek aan beter naar een redelijk onbekende Tsjechische ploeg te gaan. Uiteindelijk kon ik het toch niet laten schieten en zaten we ruim twee uur in een trage trein richting Pribram voor de wedstrijd FK Pribram – Opava. In the middle of nowhere dook na een lange wandeling eindelijk het stadion op. Zonder verwachtingen gingen we naar binnen, maar het werd een leuke avond. Zeer toegankelijke club, niet gefouilleerd, een bijzonder stadion en een hele aantrekkelijke wedstrijd. Voor mij een van de leuke kanten van de hobby: je komt op plekken waar je eigenlijk nooit zou komen en ontdekt zo weer nieuwe verrassingen.

Tegenvaller: NAC – Willem II. Ik was erg blij dat ik een kaart wist te regelen voor deze wedstrijd. Een eerder bezoek aan NAC beviel me wel; een derby zou het dus nog beter maken. Zowel de thuisvakken als het uitvak zat vol en beide teams hadden de punten nodig. Helaas kon het mijn verwachtingen niet waarmaken, zelfs toen NAC een kwartier tijd op 2-2 kwam was er van een echte ontlading naar mijn mening geen sprake. Het uitvak van Willem II deed het daarentegen prima. Misschien was het de vroege aftraptijd (12:15) die roet in het eten gooide. Volgend seizoen maar weer op herkansing naar NAC, ditmaal in de Keuken Kampioen Divisie.

Teleurstelling: Een seizoen bestaat uit hoogte- en dieptepunten, ook dit jaar moest ik er helaas aan geloven. In oktober plande ik een reis naar Slowakije, om nog een keer langs Spartak te gaan, ditmaal in de Europa League groepsfase tegen Dinamo Zagreb. Een affiche waar ik voor de loting al op hoopte! Helaas besloot de UEFA Spartak te straffen voor eerdere gebeurtenissen en werd de wedstrijd achter gesloten deuren gespeeld. We hebben de wedstrijd uiteindelijk gevolgd in een restaurant bij het stadion.

10. FC Den Bosch – TOP Oss. Een seizoen geleden bezocht ik de derby in Oss. Het leek me leuk om dit jaar wederom te zien. Ook nu werd ik niet teleurgesteld. Sterker nog, het was een goede timing om langs te gaan: Den Bosch stond bovenaan de ranglijst. Het stadion zat goed vol en het publiek liet gedurende de wedstrijd goed van zich horen. Een van de betere ambiances die ik tot nu toe heb meegemaakt in de Keuken Kampioen Divisie! In tegenstelling tot vorig jaar was de wedstrijd ook leuk om te zien.

9. Excelsior – NEC. Op een doordeweekse avond spontaan naar Excelsior, waarom niet? Na de bekerstunt van AFC werd gauw de Intercity Direct gepakt om nog de stad in te kunnen. Excelsior is niet zo bijzonder als club, maar het is mooi om te zien hoe ze op dat moment naar hoog konden kijken. Er komt meer volk en het stadion is uitgebreid. Wat me echter bij blijft deze avond was de geweldige wedstrijd. Soms is het ook wel eens leuk om getrakteerd te worden op een leuke wedstrijd. In een spannende wedstrijd wist NEC een 2-0 achterstand om te buigen in een 2-3 overwinning, mede dankzij een doelpunt in de verlenging!

8. Apollon Pontou – Volos. Als warming-up voor PAOK die dag, besloten we deze wedstrijd in de tweede divisie van Griekenland te bezoeken. We zagen een grote hoofdtribune en wat oude staanplaatsen. De ligging vlak aan zee en tussen de flats in mocht er zijn. De wedstrijd was amusant: flipperkastvoetbal op een slechte grasmat. Het verdere vermaak kwam door de oudere supporters van Apollon, die bij elke gebeurtenissen tekeer gingen alsof de ploeg al 0-3 achterstond. In werkelijkheid wist de ploeg te stunten en ging koploper Volos met nul punten naar huis.

7. Slovan Bratislava – Balzan. Een Europa League-voorronde tegen een club uit Malta. Het klinkt niet heel speciaal, maar ik ben blij dat ik Stadion Pasienky nog heb kunnen bezoeken nu Slovan sinds maart in haar nieuwe stadion speelt. Het onoverdekte stadion met kenmerkende lichtmasten vind ik een van de mooiere in zijn soort. Het was een relaxed voetbalavondje in de Slowaakse zomerzon, zoals ik die vorig seizoen ook al meemaakte in augustus.

6. Willem II – AZ. Het mooie van groundhoppen vind je niet altijd bij het stadion. Willem II werd al eens bezocht, maar dat bezoek was niet bepaald bijzonder. Een halve finale tegen AZ beloofde echter wat moois. De verwachtingen werden waargemaakt. De wedstrijd was spannend, Willem II trok aan het langste eind en een pitch invasion volgde. Qua sfeer een van de hoogtepunten van het seizoen!

5. Sigma Olomouc – Karvina. Deze wedstrijd kon onmogelijk buiten de top-5 eindigen. We twijfelden tussen wat opties in Tsjechië, maar Sigma Olomouc stond vast. Voor dit prachtige stadion zaten we drie uur in de trein. Ik ben blij dat we zulke stadions in 2019 nog kunnen zien. Daar komt bij dat het bier goedkoop was en de zon fel scheen gedurende de wedstrijd. Niet geheel onbelangrijk zagen we ook nog eens een doelpuntrijke pot.

4. Pogon Szczecin – Piast Gliwice. De club stond al lang op de lijst. Toevallig of niet, ook bij Pogon ben ik blij dat ik ze dit seizoen heb kunnen bezoeken. In maart is de sloop begonnen van het prachtige oude stadion, iets wat ik nog niet wist aan het begin van het seizoen. Zo is Pogon een van de laatste ploegen op het hoogste niveau die overstapt naar een moderner stadion. We zagen overigens een matige wedstrijd tegen de latere (verrassende) kampioen Piast Gliwice.

3. Willem II – Ajax. In bijna elke ronde heb ik een wedstrijd bezocht, maar er gaat weinig boven de Nederlandse bekerfinale. Meer dan 15.000 fans van beide clubs die jaarlijks naar De Kuip – een geweldig decor – vertrekken voor de finale van hun club. Sfeeracties en vuurwerk gegarandeerd. Willem II dit seizoen met een prachtig megadoek en Ajax heer en meester op het gebied van fakkels en rookbommen. Dit zijn de sfeervolle wedstrijden op Nederlandse bodem.

2. PAOK – Aris. Lang gewacht, maar eindelijk kan ik zeggen dat ik erbij ben geweest. Ik kan de video’s blijven kijken. Als de wedstrijd meezat, had PAOK ongetwijfeld op nummer één gestaan. Voor de rest had het alles. Gate 4 die zoals verwacht met flink wat vuurwerk aankwam. Maar natuurlijk ook hoog geklasseerd vanwege de zenuwen (het sneeuwde nog flink dat weekend) en het lange aftellen naar de reis. Hopelijk kan ik volgend seizoen op ‘herkansing’!

1. Spartak Trnava – Legia Warschau. Een onverwachte nummer één voor mij, maar bij het beoordelen en vergelijken kwam ik toch tot de conclusie dat dit de mooiste van het jaar was. Geheel onverwachts won Spartak in Warschau met 0-2. Het beloofde spannend te gaan worden in Trnava. Het stadion zat goed vol en de harde kern van Spartak had een mooie choreo voorbereid. In de tweede helft liet het massaal meegereisde uitvak zich ook goed zien met flink wat pyro. De wedstrijd ging flink op en neer en was daardoor leuk om te zien. Ondanks een rode kaart wist Legia na rust op voorsprong te komen, maar er werden dusdanig wat kansen gemist dat het niet tot een verlenging kwam. Spartak stuntte en wist een paar weken later Slowakije weer eens op de kaart te zetten door zich te plaatsen voor de Europa League.

Statistieken seizoen 2018-2019:

  • 60 wedstrijden in 37 stadions, waarvan 26 nieuwe stadions.
  • Aantal landen: 7
  • Dit jaar twee wedstrijden in Polen, vier in Slowakije, twee in Duitsland, twee in Frankrijk, twee in Griekenland en vier in Tsjechië.
  • Meeste kilometers per OV afgelegd: Poznan > Gdynia 330 km voor Arka Gdynia – Jagiellonia Bialystok. In het binnenland was dit Amsterdam > Groningen, 180 km voor FC Groningen – FC Twente.
  • In de Arena werd er veel gescoord: Ajax-Heerenveen (4-4) en De Graafschap (8-0) zijn de doelpuntrijkste wedstrijden van het seizoen.
  • Eenmaal werd het 0-0: AZ – Vitesse.

 

 

 

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s