AZ – PSV

Toen de kaarten voor AZ – PSV werden gekocht, hadden we geen idee wat voor wedstrijd het zou worden. Een paar maanden later wijst de ranglijst het uit: AZ doet het verrassend goed en PSV staat bovenaan. Dat sommige wedstrijden je meer brengen dan dat je vooraf verwacht, bleek uit dit duel.

Naar mijn mening is AZ op dit moment de best voetballende ploeg van Nederland. Ze spelen aanvallend en hebben al een hoop leuke wedstrijden laten zien. Ze doen het ruim boven verwachting: zowel in de thuis- als uitwedstrijden werd er veel gewonnen. Als AZ geen dom puntverlies had geleden in de thuiswedstrijden tegen Roda en VVV-Venlo, hadden ze zelfs om de titel kunnen strijden. Het mocht niet zo zijn, en daar komt bij dat er nog iets mist dit seizoen: een overwinning tegen een team uit de klassieke top-3.

AZ zou dus gebrand zijn om te winnen en zou dat in deze vorm ook zeker kunnen doen. PSV is op zoek naar haar laatste punten om het kampioenschap vast te stellen. Daar komt bij dat het AFAS Stadion, inclusief het uitvak, uitverkocht was en dat de weergoden ons een avond cadeau gaven met een temperatuur van zo’n twintig graden. Alle ingrediënten voor een goede voetbalavond waren aanwezig.

Na wat fijne vertraging op de A9 richting het stadion, zette wij weer eens een sprint naar het stadion om de aftrap te halen. Dit hielp: we liepen de tribune op terwijl de spelers opkwamen. Het georganiseerde knal- en siervuurwerk op het veld gaf samen met een tifo-actie op de Molenaar-tribune en wat rookbommen in het uitvak het startsein voor deze voetbalavond.

Az begon de wedstrijd scherp met twee grote kansen. De eerste twintig minuten domineerde de thuisploeg het duel, helaas konden ze de goede start niet belonen. Zowel de BEN Side als de Eindhovenaren waren goed te horen op de tribune. PSV werd – waarschijnlijk dankzij het gezang – wakker en wist een paar aanvallen op te zetten. Ze creëerde zo nu en dan wat, maar de stand bleef bij rust staan op 0-0.

Na rust begon PSV sterker, maar was het AZ die via Weghorst redelijk uit het niets de leiding nam. Het stadion ontplofte! De vreugde werd nog groter toen niet lang daarna Weghorst zijn tweede treffer maakte. AZ liet eindelijk eens zien wat ze konden. Het uitvak gaf de hoop op en tientallen minuten was het thuispubliek in feestvreugde.

01f353c368fb6455d403c203b4e9ddd36eded1fedd (3)

Totdat PSV vanuit een corner de aansluitingstreffer maakte. Wie de Eredivisie heeft gekeken dit jaar is bekend met het feit dat PSV er vaak met de punten van door gaat wanneer het einde van de wedstrijd nadert. Soms met karakter, soms met geluk.

Niet lang daarna blunderde Bizot, waardoor Lozano de gelijkmaker kon maken. Zou het dan toch? Hier bleef het niet bij. Iedereen was er al bang voor dat het niet goed ging aflopen met AZ. PSV kreeg een strafschop en binnen vijf minuten stonden ze op voorsprong. De sfeer bij de meegereisde supporters veranderde van stil naar luidruchtig. Ze wisten dat PSV het niet meer zou weggeven en dat er een grote stap werd gezet richting de titel..

Uit een counter wist AZ echter nog de 3-3 te maken. Voor een paar seconden sloeg de feestsfeer over van het uitvak naar de thuissupporters, maar deze goal werd afgefloten. Wat een pech.

01f353c368fb6455d403c203b4e9ddd36eded1fedd (2)

Niet lang daarna mocht AZ verder met tien man en werd de wedstrijd afgefloten. De tribunes van het AFAS Stadion liepen leeg. Teleurgesteld, geïrriteerd, ongeloof, noem het maar op. De emoties van de supporters waren af te lezen van hun gezichten.

Er was natuurlijk ook één deel in het stadion die wél graag wilde laten zien hoe blij ze waren. Zij hebben de achtbaan van emoties omgedraaid meegemaakt. Geluk of niet, de winst was binnen en dus was er alle reden voor een feest in het uitvak.

Het nadeel aan het aanwezig zijn in het stadion is dat je de herhaling niet te zien krijgt. Mijn reisgenoten zouden – zacht gezegd – flippen als ze horen dat het doelpunt onterecht werd afgekeurd. We kwamen te laat voor Studio Sport, dus dit bleef een raadsel. Tot op het moment van vandaag heb ik de afgekeurde goal nog niet teruggezien en kan ik dus niet oordelen..

Deze wedstrijd was een goede reclame voor het Nederlandse voetbal. Deze avond laat zien dat je voor een verrassend wedstrijdbezoek niet ver hoeft te zoeken. Ik ben meerdere malen in het stadion van AZ geweest, maar dit avondje had een hoop extra’s. De wedstrijd was goed en de sfeer op de tribunes idem. De plannen om deze wedstrijd volgend jaar weer te bezoeken zijn al gemaakt!

01f353c368fb6455d403c203b4e9ddd36eded1fedd (4)

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s