On Tour in Slovakia

25 august 2017

On Tour in Slowakije

MSK Zilina – Spartak Trnava (3-1)

  • Superleague, Štadión Pod Dubňom

Als eerste stond de wedstrijd MSK Zilina – Spartak Trnava op het programma. Zilina is een van de bekendste clubs van Slowakije. De laatste jaren speelden ze vaak Europese play-offs en enkele malen behaalden ze de groepsfase. Zo speelden ze in 2008 tegen Ajax in de Europa League. In 2010 zaten ze bij Chelsea, Olympique Marseille en Spartak Moskou in de poule. Afgelopen jaar werden ze kampioen in Slowakije, maar dit seizoen begon erg stroef..

Štadión Pod Dubňom is makkelijk te bereiken; het ligt vlak naast het station. In 2009 is het gerenoveerd. Helaas was het vandaag net aan half gevuld. De Champions League play-off tegen Kopenhagen afgelopen maand was wel zo goed als uitverkocht.

Als neutrale volger kan ik zeggen dat Spartak Trnava een van de beste supporters van Slowakije heeft. Ze reizen altijd met velen het hele land door. Ook vandaag was het uitvak uitverkocht. Maar het hoogtepunt kwam uit het thuispubliek. Bij opkomst van de spelers vierden Zilina en Zywiec (Polen) hun vriendschapsjubileum met een mooi doek en een nog mooiere pyro. En dit was slechts het begin van een spectaculaire avond.

De wedstrijd was van hoge kwaliteit, beide teams creëerde veel kansen en het tempo lag hoog. Na zeventien minuten was de stand al 1-1, dit was tevens de ruststand. Na de rust bleef het lang spannend wie als winnaar uit deze strijd zou komen, maar in de tachtigste minuut wist Zilina op voorsprong te komen. Spartak Trnava speelde hierna alles of niets. In de laatste minuut ging de keeper mee naar voren, maar het werkte averechts: uit een counter wist Zilina de bal in een leeg goal te schieten. Zo wisten ze weer eens te winnen en kan er langzaam weer omhoog worden gekeken.

 

meer foto’s: https://023ontour.wordpress.com/msk-zilina-stadion-pod-dubnom/

FC Nitra – DAC Dunajská Streda  (3-1)

  • Superleague, Štadión pod Zoborom

Na drie jaar afwezigheid op het hoogste niveau keerde FC Nitra dit jaar terug. Je zal niet geloven dat de promovendus aan kop gaat in de Super League, maar op het moment van schrijven is niets minder waar. 26 augustus bezocht ik de wedstrijd tegen DAC, de nummer twee van de hoogste divisie, en ook deze wisten ze te winnen: 3-1. FC Nitra blijft aan kop.

Nitra is de vierde en een van de oudste steden van Slowakije. Ook het stadion is oud, meer dan honderd jaar. Met bergen op de achtergrond, oude tribunes en een mooie, grotere hoofdtribune is dit voor mij genoeg om het te bestempelen als een mooi stadion. Ik betaalde slechts drie euro voor een kaartje. Op Soccerway staat dat de wedstrijd door 5.500 man is bezocht, maar ik denk dat er meer waren. Het was zo goed als uitverkocht en alleen het uitvak telde al zo’n duizend man. Het komt erop neer dat ongeveer 10% van alle inwoners in Nitra aanwezig waren bij de wedstrijd!

Er is wat onenigheid tussen DAC en de rest van Slowakije. De fans van DAC Dunajská Streda zien zichzelf als Hongaars. Het ligt dichterbij de Hongaarse grens dan bij Bratislava, er wonen veel Hongaren en ze spreken Hongaars. FC Nitra speelde het Slowaakse volskslied voor de wedstrijd. Als reactie zongen de fans van DAC het Hongaarse volkslied tijdens de wedstrijd. Op hun vlag staat ook Dunaszerdahely, de Hongaarse benaming voor DAC Dunajská Streda. De fans van FC Nitra hadden op hun beurt weer een paar Slowaakse vlaggen mee.

De fans van Nitra hadden drie tifo-acties en produceerden een hoop geluid tijdens de wedstrijd. De uitfans waren ook vocaal aanwezig. Om het compleet te maken was de wedstrijd ook nog eens aantrekkelijk. Bij rust leidden de gasten, maar na de wedstrijd ging Nitra eroverheen en was het helemaal feest in het thuispubliek.

meer foto’s: https://023ontour.wordpress.com/fc-nitra-stadion-pod-zoborom/

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s